Piersi z kurczaka ze szpinakiem dla czterech osób

Pyszne danie z kurczaka, nie koniecznie musi oznaczać ciężko strawną panierkę, w zamian za to możemy fantazyjnie przybrać w pełny w potas, foliany, żelazo, a także witaminy C, E, K- szpinak.

  • - ok 400 g szpinaku
  • - 4 piersi z kurczaka
  • - 4 duże plastry sera żółtego
  • - pieprz i papryka do przyprawienia
1

Przygotowujemy piersi z kurczaka

Przygotowujemy piersi z kurczaka fot. Anna Berniak

Na folię w naczyniu żaroodpornym wkładamy piersi z kurczaka. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.


2

Przygotowujemy szpinak

Przygotowujemy szpinak fot. Anna Berniak

Jeśli mamy zamrożony, podsmażamy szpinak na masełku. Następnie ustawiamy na lekko podpieczone piersi.


3

Wykańczamy, dodajemy ser

Wykańczamy, dodajemy ser fot. Anna Berniak

Serem żółtym przykrywamy piersi z kurczaka, wcześniej pokryte szpinakiem, doprawiamy papryką,solą i pieprzem. Zostawiamy na jeszcze ok 30 min i przykrywamy folią.


4

Podajemy

Podajemy fot. Anna Berniak

Wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze na ok 5 min w folii by piersi ,, doszły do siebie,,. Gotowe możemy podawać, z ziemniaczkami z masełkiem lub ryżem , z frytkami, z ziemniakami zapiekanymi lub dowolnie z czym tylko mamy ochotę. Jeśli zostało nam trochę szpinaku to dajemy go jako surówkę lub, możemy skomponować z buraczkami aby nasz talerz był pełen kolorów.
Smacznego!


Przeczytaj teraz:

Galeria

fot. Anna Berniak fot. Anna Berniak
fot. Anna Berniak fot. Anna Berniak
fot. Anna Berniak fot. Anna Berniak

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 21.05.2015

Komentarze