Piersi z kurczaka ze szpinakiem dla czterech osób
Pyszne danie z kurczaka, nie koniecznie musi oznaczać ciężko strawną panierkę, w zamian za to możemy fantazyjnie przybrać w pełny w potas, foliany, żelazo, a także witaminy C, E, K- szpinak.
- • - ok 400 g szpinaku
- • - 4 piersi z kurczaka
- • - 4 duże plastry sera żółtego
- • - pieprz i papryka do przyprawienia
Przygotowujemy piersi z kurczaka

Na folię w naczyniu żaroodpornym wkładamy piersi z kurczaka. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.
Przygotowujemy szpinak

Jeśli mamy zamrożony, podsmażamy szpinak na masełku. Następnie ustawiamy na lekko podpieczone piersi.
Wykańczamy, dodajemy ser

Serem żółtym przykrywamy piersi z kurczaka, wcześniej pokryte szpinakiem, doprawiamy papryką,solą i pieprzem. Zostawiamy na jeszcze ok 30 min i przykrywamy folią.
Podajemy

Wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze na ok 5 min w folii by piersi ,, doszły do siebie,,. Gotowe możemy podawać, z ziemniaczkami z masełkiem lub ryżem , z frytkami, z ziemniakami zapiekanymi lub dowolnie z czym tylko mamy ochotę. Jeśli zostało nam trochę szpinaku to dajemy go jako surówkę lub, możemy skomponować z buraczkami aby nasz talerz był pełen kolorów.
Smacznego!
• Przeczytaj teraz:
Galeria



Dodaj komentarz