Obieraczka do ziemniaków? Przeczytaj, jaka sprawdzi się w lokalu gastronomicznym!

Samodzielne obieranie ziemniaków może zająć wiele czasu pomocom kuchennym. Jeżeli pracownicy twojej restauracji, cateringu czy baru szybkiej obsługi wykorzystują każdego dnia dużą liczbę tych warzyw do przygotowywania potraw, warto pomyśleć o optymalizacji tej pracy. Świetnym rozwiązaniem jest zakup dobrej obieraczki do ziemniaków! Jak prawidłowo wybrać to urządzenie? Sprawdź cenne podpowiedzi w naszym artykule!

1

Jak działa maszyna do obierania ziemniaków?

Jak działa maszyna do obierania ziemniaków?

Każda dobra maszynka do ziemniaków jest bardzo prosta w obsłudze. Jej praca odbywa się szybko, dzięki czemu w parę minut otrzymuje się te obrane warzywa. Następnie można łatwo poddać je dalszej obróbce. Jak działa przemysłowa obieraczka do ziemniaków?



Sposób działania maszynki do ziemniaków jest bardzo prosty. Wystarczy, że włożysz te warzywa do zbiornika w kształcie walca, a następnie równomiernie rozłożysz je na wewnętrznym, chropowatym talerzu. Ten dzięki szybkiej pracy silnika ciągle się obraca, co powoduje zrywanie skórek z ziemniaków.



Wewnętrzne ścianki tego zbiornika pokryto materiałem ścierającym. Najlepsze maszynki do obierania ziemniaków mają dodatkowe elementy, które umożliwiają często zmiany pozycji tych warzyw w urządzeniu. Dzięki temu są one dokładniej obrane. Obieraczki do ziemniaków elektryczne są stale podłączone do wody. A to umożliwia równomierne i regularne wypłukiwanie odpadków, które powstają podczas ścierania skórek z tych warzyw. Istotną rolę w pracy każdej automatycznej obieraczki do ziemniaków odgrywa również separator obierzyn. Przede wszystkim skutecznie zatrzymuje on obierki, dzięki czemu nie dostają się one do kanalizacji. Najczęściej należy oddzielnie dokupić taki separator. Warto to koniecznie zrobić, aby nie zatkać rur w lokalu gastronomicznym.


2

Najważniejsze parametry obieraczek do ziemniaków

Najważniejsze parametry obieraczek do ziemniaków

Obecnie na rynku znajdziesz różne maszyny do obierania ziemniaków. Nie każda z nich świetnie sprawdzi się w twoim lokalu gastronomicznym. Aby tak się stało, powinieneś ją dopasować do zapotrzebowania twojego baru czy restauracji. W tym celu podczas wyboru odpowiedniej mechanicznej obieraczki do warzyw zwróć swoją uwagę przede wszystkim na poniższe parametry tego urządzenia.


3

Wsad

Wsad

Rozmiar wsadu w obierarce do ziemniaków decyduje o tym, jak wiele tych warzyw możesz włożyć do niej jednocześnie. Wsad najczęściej podaje się albo w kilogramach produktu, albo w litrach (pojemność zbiornika). W sprzedaży są dostępne jednakowo niewielkie 5-kilogramowe obieraczki do ziemniaków, jak i te, w których zmieścisz aż 40 kilogramów tych warzyw. Zastanów się przed dokonaniem wyboru, jak duża wynosi waga tego produktu do obrania w twoim lokalu gastronomicznym każdego dnia i dopasuj urządzenie do jego zapotrzebowania.


4

Wydajność godzinowa

Wydajność maszyn do obierania ziemniaków zazwyczaj podaje się w kilogramach na godzinę. Gdy już wybrałeś odpowiedni wsad tego urządzenia, zastanów się nad tym drugim parametrem. Znów wiele zależy od zapotrzebowania twojego lokalu na obrane ziemniaki każdego dnia. Jeżeli jest to duża liczba, zarówno wydajność godzinowa, jak i wsad powinny wynosić możliwie jak najwięcej.



Gdy wybierasz dobre urządzenie do obierania ziemniaków do swojego lokalu gastronomicznego, koniecznie zwróć uwagę również na prędkość obrotów czy materiał powierzchni ściernych. Nie zapomnij także o komforcie użytkowania tego sprzętu czy zapewnieniu odpowiedniego bezpieczeństwa swoim pracownikom. Powodzenia w trakcie dokonywania wyboru. Udanych zakupów


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 25.02.2023

Komentarze