Nauka gotowania i typowe błędy początkujących
Samodzielne przygotowywanie posiłków to dla wielu z nas nie lada frajda, jednak z pewnością wymaga ono od nas nie tylko wiedzy, ale również doświadczenia i sprytu, zwłaszcza gdy chcemy eksperymentować z nowymi smakami i przepisami. Oczywiście możemy udać się na kurs gotowania, jednak tylko praktyka pozwoli nam zdobyć niezbędną wiedzę. Gdy dopiero stawiamy pierwsze kroki w kulinarnym świecie, musimy liczyć się z tym, że nie raz popełnimy błędy. Niestety, może się zdarzyć, że zrujnują one efekty naszej pracy, a nawet doprowadzą do kulinarnej katastrofy. Gotowanie dla początkujących to często nie przyjemność, a nerwy i duży stres. Jakie są najczęściej popełniane błędy świeżo upieczonych kucharzy? Warto je znać, zwłaszcza że czasem bazując na gotowych przepisach również możemy powielać nieprawidłowe schematy. Mając ich świadomość, możemy je wyeliminować sprawiając, że gotowanie stanie się czystą przyjemnością!
Niedokładnie czytasz przepis
Jednym z najczęściej popełnianych błędów przez kucharzy amatorów jest pobieżne czytanie przepisów przed przystąpieniem do gotowania. To poważny błąd, często bowiem nawet najbardziej profesjonalne przepisy nie posiadają wszystkich niezbędnych informacji na początku. Jeżeli przed rozpoczęciem gotowania nie sprawdzisz dokładnie przepisu, ryzykujesz poważną wpadką. W trakcie gotowania może bowiem okazać się, że zabraknie Ci któregoś z niezbędnych do wykończenia potrawy składników (często skupiamy się na tych głównych produktach, zapominając o weryfikacji przypraw czy dodatków). Co gorsza może także nagle okazać się, że potrawa wymagała dłuższego leżakowania lub jak to ma często miejsce w przypadku mięs, marynowania przez całą noc.
Gotujesz zamiast dusisz
Poddawanie produktów nieprawidłowej obróbce termicznej to również często popełniany błąd. Najczęściej chodzi o smażenie, ale również gotowanie i duszenie mięsa. Pamiętajmy, że aby mięso było miękkie i soczyste powinno być duszone, a nie gotowane. Na czym polega duszenie mięsa? Po jego wstępnym obsmażeniu należy doprowadzić ciecz do stanu, kiedy na jej powierzchni pojawiają się pojedyncze pękające bąbelki. Utrzymanie takiego stanu to właśnie prawidłowe duszenie. Jeżeli natomiast ciecz energicznie bulgocze, jest to równoznaczne z gotowaniem. Choć proces ten pozwala na szybsze ukończenie potrawy, zazwyczaj prowadzi on do wysuszenia mięsa, które dodatkowo staje się twarde i pozbawione smaku.
Łączysz składniki "na oko"
Wielu pasjonatów gotowania uważa, że nie potrzebują korzystać z gotowych przepisów. Tworzenie własnych kompozycji smakowych, choć może wydawać się ciekawe, nie zawsze jest udane. Warto wiedzieć, jakie produkty spożywcze można ze sobą łączyć, a których nie wolno, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również kwestie zdrowotne. To samo tyczy się przyprawiania, jak i modyfikowania gotowych przepisów. Oczywiście kucharze posiadający wieloletnie doświadczenie mogą przy doborze składników polegać na swojej intuicji, jednak robią to głównie w przypadku dań wytrawnych, o słonym lub pikantnym smaku. W ich przypadku można bowiem na bieżąco korygować ich smak.
Zdecydowanie nie zaleca się dodawania składników „na oko” przygotowując ciasta lub desery, bo tam nawet niewielki błąd może zrujnować przygotowywane danie. Dlatego też najlepiej dokładnie sprawdzić, ile w danym przepisie wynosi przysłowiowa szklanka, łyżka czy łyżeczka, nie każdy bowiem odnosi je do standardowo przyjętych miar. Przygotowując potrawy pamiętajmy też, że nie każdy produkt można zastąpić innym, nawet jeśli jest to np. tylko mąka - jej rodzaj może odgrywać kluczowe znaczenie dla smaku i konsystencji dania. Jeżeli więc dopiero zaczynasz swoją kuchenną przygodę, lepiej zdać się na sprawdzone od lat połączenia smakowe i gotowe przepisy.
Zobacz koniecznie: Przepis na chrupiącego karpia świątecznego
Źle kroisz mięso
Choć coraz częściej mówi się o szkodliwym wpływie mięsa na nasz organizm, nieustannie stanowi ono podstawę diety większości naszego społeczeństwa. Spożywamy je w różnej formie co najmniej kilka razy w tygodniu, czy to w postaci wędlin czy jako element obiadu lub kolacji. Jednak mało kto wie, że na przygotowanie i smak mięsa duży wpływ ma sposób, w jaki je kroimy. Nie chodzi tu co prawda o kształt przygotowywanych kawałków czy rodzaj użytego noża (choć wiadomo, że im bardziej ostry tym łatwiej pokroić mięso), ale o kierunek, w jakim mięso kroimy. Szkoła gotowania mówi, że jeżeli zależy nam na tym, by mięso było kruche i soczyste, powinniśmy kroić je zawsze w poprzek, a nie wzdłuż włókien.
Solisz przed smażeniem
Sól to jedna z najważniejszych przypraw kuchennych. Choć jest powszechnie stosowana, nie każdy wie jak i kiedy dodawać ją do potraw, by podkreślić ich smak, a nie popsuć efektu końcowego. Zbyt wczesne posolenie może bowiem prowadzić do wysuszenia mięsa czy utraty przez nie odpowiedniej miękkości. Z kolei zbyt późne może sprawić, że potrawa będzie mdła i mało wyrazista.
A jak to jest ze smażeniem mięsa? Kiedy należy je posolić? Zapisując się na kurs gotowania z pewnością usłyszymy, że ogólna zasada mówi, iż mięso solimy przed obróbką termiczną. Okazuje się jednak, że od tej zasady są pewne wyjątki. Dotyczą one podrobów, a także wołowiny i cielęciny. Te mięsa solimy dopiero po usmażeniu, w przeciwnym razie będą one twarde i pozbawione smaku. W przypadku pozostałych mięs solenie przed smażeniem pozwoli zapobiec nadmiernemu wyciekaniu soków, a to z kolei sprawi, że mięso zachowa soczystość i pełniejszy smak.
A co z rybami? W ich przypadku sól przyspiesza wyciekanie soków, dlatego najlepiej solić je bezpośrednio przed położeniem na patelni. Wyjątek stanowią ryby panierowanie, które solimy już w trakcie obtaczania w mące lub innej panierce.
Sprawdź także: Smażenie ryb? Naucz się robić to poprawnie!
Nie próbujesz dania podczas gotowania
Nauka gotowania od podstaw to przede wszystkim częste próbowanie przygotowywanych dań. Tylko w ten sposób możesz określić, czy gotowanie przynosi oczekiwany efekt. Nawet doświadczeni szefowie kuchni co najmniej kilkakrotnie próbują przygotowywanych potraw, zanim będą one gotowe do podania. W ten sposób weryfikują nie tylko to, czy są one odpowiednio przyprawione, ale również to, czy np. mięso jest wystarczająco miękkie. Pamiętajmy, że każdy z nas lubi inny stopień doprawienia, dlatego korzystając z gotowych przepisów warto weryfikować, czy np. podana w treści szczypta soli jest dla nas wystarczająca, czy może należy dodać jej jeszcze odrobinę, by efekt był dla nas w 100% satysfakcjonujący. Jeżeli nawet zapomniałeś o próbowaniu potrawy w trakcie gotowania, koniecznie zweryfikuj jej smak przed zaserwowaniem jej gościom!
Dodaj komentarz