Mój przepis na ogniste pierogi Empanadas

Jeśli choć raz spróbujecie tych pysznych pierogów, pochodzących z Ameryki Południowej zatracicie się w nich bez reszty. Choć składników potrzebnych do zrobienia potrawy jest sporo, nie jest ona skomplikowana. Gorące meksykańskie pierogi, nadziewane farszem z mięsa mielonego, w połączeniu z zaproponowanym przeze mnie zimnym sosem to prawdziwe "niebo w gębie".

1

Ciasto

Ciasto Ciasto ma mieć konsystencję półtwardej plasteliny.
  • 3 szkl. mąki pszennej

  • 1/2 szkl. mąki kukurydzianej

  • 1 żółtko

  • 1/2 kostki masła

  • 3/4 szkl. letniego mleka

  • 1/2 łyżeczki soli



Rozetrzyj mąkę z masłem, dodaj resztę składników i zagniataj energicznie ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste (jeśli ciasto nie będzie się sklejało dodaj odrobinę letniej wody, wszystko zależy od mąki), włóż do lodówki na 1-2 godziny (ciasto możemy zrobić wieczorem i zostawić w lodówce do następnego dnia).


2

Farsz

Farsz Ten ostro-słodki sos możemy jeść również jako oddzielne danie.
  • 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowego, ale jeśli go nie mamy może być każde inne)

  • olej

  • 1 duża cebula

  • puszka kukurydzy

  • puszka czerwonej fasoli

  • 2 garści czarnych oliwek

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • 1 łyżka ostrej papryki

  • 1 łyżka oregano

  • 1/2 łyżki pieprzu cayenne

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka cukru

  • sól i pieprz do smaku



Podsmaż na oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodaj mięso i smaż aż się zarumieni, dodaj kukurydzę, fasolę oraz posiekane oliwki i duś wszystko przez ok. 5 minut pod przykryciem, dodaj wszystkie przyprawy i koncentrat pomidorowy, smaż jeszcze 5 minut, po wszystkim farsz należy wystudzić.


3

Sos

Sos Sos można dodatkowo posypać odrobiną ostrej papryki.
  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 duże ząbki czosnku

  • pół papryczki chili

  • sól, pieprz



Rozetrzyj czosnek, posiekaj bardzo drobno papryczkę chili (po posiekaniu papryczki wypłucz ręce mocnym alkoholem, to mój jedyny, sprawdzony sposób na pozbycie się kapsaicyny z rąk, potem umyj je normalnie mydłem), wszystkie składniki połącz ze sobą, przełóż do miseczki i sos gotowy.


4

Zlepianie pierogów

Zlepianie pierogów Z podanej porcji ciasta powinno wyjść ok. 20 pierogów.

Schłodzone ciasto rozwałkuj dość cienko (tak, żeby nie rwało się w palcach), wycinaj systematycznie duże kółka (najlepiej małą miseczką), na środku kółka układaj farsz, złóż pieróg i zlep go falbanką lub po prostu dociśnij brzeg widelcem, układaj na blasze wysmarowanej tłuszczem, każdy pieróg posmaruj na koniec rozmąconym jajkiem.


5

Pieczenie

Pieczenie Pierogi są pyszne zarówno na zimno jak i gorąco.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, piecz ok. 25 minut, aż będą miały piękny złoty kolor (pierogi możemy również usmażyć w głębokim tłuszczu, ale moim zdaniem pieczone są znacznie smaczniejsze). SMACZNEGO!!!


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 21.11.2013

Komentarze

Super przepis, na pewno wypróbuję :)