Mój przepis na ogniste pierogi Empanadas
Jeśli choć raz spróbujecie tych pysznych pierogów, pochodzących z Ameryki Południowej zatracicie się w nich bez reszty. Choć składników potrzebnych do zrobienia potrawy jest sporo, nie jest ona skomplikowana. Gorące meksykańskie pierogi, nadziewane farszem z mięsa mielonego, w połączeniu z zaproponowanym przeze mnie zimnym sosem to prawdziwe "niebo w gębie".
Ciasto
- •3 szkl. mąki pszennej
- •1/2 szkl. mąki kukurydzianej
- •1 żółtko
- •1/2 kostki masła
- •3/4 szkl. letniego mleka
- •1/2 łyżeczki soli
Rozetrzyj mąkę z masłem, dodaj resztę składników i zagniataj energicznie ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste (jeśli ciasto nie będzie się sklejało dodaj odrobinę letniej wody, wszystko zależy od mąki), włóż do lodówki na 1-2 godziny (ciasto możemy zrobić wieczorem i zostawić w lodówce do następnego dnia).
Farsz
- •1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowego, ale jeśli go nie mamy może być każde inne)
- •olej
- •1 duża cebula
- •puszka kukurydzy
- •puszka czerwonej fasoli
- •2 garści czarnych oliwek
- •1 łyżka słodkiej papryki
- •1 łyżka ostrej papryki
- •1 łyżka oregano
- •1/2 łyżki pieprzu cayenne
- •2 łyżki koncentratu pomidorowego
- •1 łyżeczka cukru
- •sól i pieprz do smaku
Podsmaż na oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodaj mięso i smaż aż się zarumieni, dodaj kukurydzę, fasolę oraz posiekane oliwki i duś wszystko przez ok. 5 minut pod przykryciem, dodaj wszystkie przyprawy i koncentrat pomidorowy, smaż jeszcze 5 minut, po wszystkim farsz należy wystudzić.
Sos
- •2 łyżki majonezu
- •2 łyżki jogurtu naturalnego
- •2 duże ząbki czosnku
- •pół papryczki chili
- •sól, pieprz
Rozetrzyj czosnek, posiekaj bardzo drobno papryczkę chili (po posiekaniu papryczki wypłucz ręce mocnym alkoholem, to mój jedyny, sprawdzony sposób na pozbycie się kapsaicyny z rąk, potem umyj je normalnie mydłem), wszystkie składniki połącz ze sobą, przełóż do miseczki i sos gotowy.
Zlepianie pierogów
Schłodzone ciasto rozwałkuj dość cienko (tak, żeby nie rwało się w palcach), wycinaj systematycznie duże kółka (najlepiej małą miseczką), na środku kółka układaj farsz, złóż pieróg i zlep go falbanką lub po prostu dociśnij brzeg widelcem, układaj na blasze wysmarowanej tłuszczem, każdy pieróg posmaruj na koniec rozmąconym jajkiem.
Pieczenie
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, piecz ok. 25 minut, aż będą miały piękny złoty kolor (pierogi możemy również usmażyć w głębokim tłuszczu, ale moim zdaniem pieczone są znacznie smaczniejsze). SMACZNEGO!!!
Dodaj komentarz