Jak zrobić żur (naprawdę rewelacja!)?
Przedstawiam wam przepis na naprawdę dobry żur. Potrawa ma tylko jedną wadę: pięciolitrowy garnek tego pysznego żuru wystarczy na 24 godziny ;-) Jest to przepis, co do którego mogę ręczyć naprawdę rewelacyjny efekt. Warto!
- • 3 litry wody
- • Kucharek
- • Czosnek według uznania
- • Mielonka Tyrolska 3 kg
- • 20 sztuk ziemniaków (średniej wielkości)
- • Pietruszka
- • Duża śmietana
Zagotuj 3 litry wody. Następnie dopraw ją Kucharkiem lub inną przyprawą o podobnym charakterze.
Obierz ziemniaki a następnie pokrój je w kostkę. Skrojone ziemniaki dodaj do gotującej się wody. Zostaw je tam na około 10 minut.
Mielonkę również należy pokroić w kostkę. Pokrojone? W takim razie wrzuć ją do gotujących się ziemniaków.
Jeżeli ktoś lubi wyciśnięty czosnek, to można wrzucić. Ostrzegam jednak, że nadmiar czosnku bardzo może zepsuć efekt końcowy. Należy więc bardzo uważać z dodawaniem czosnku - tak jak z każdą inną przyprawą.
Weź mały garnuszek i wlej do niego trochę wody. Do wody wsyp nieco mąki i wymieszaj. Gdy uzyskasz w miarę jednolity płyn, wlej doń dużą śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj. Zawartość garnuszka wlej do gotującej się wody i mieszaj. Wyłącz palnik pod garnkiem.
Opcjonalnie dodajemy zielonej pietruszki. Smacznego ;-)
Uwagi i spostrzeżenia
- •Odpowiednia ilość śmietany i pietruszki wzbogaca smak żuru. Smacznego.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Żur mamy jest naprawdę rewelacyjny ;-)
Ostatnio zmieniony: 2011-03-15 11:22:46
Dodaj komentarz