Jak zrobić żur (naprawdę rewelacja!)?

Przedstawiam wam przepis na naprawdę dobry żur. Potrawa ma tylko jedną wadę: pięciolitrowy garnek tego pysznego żuru wystarczy na 24 godziny ;-) Jest to przepis, co do którego mogę ręczyć naprawdę rewelacyjny efekt. Warto!

  • 3 litry wody
  • Kucharek
  • Czosnek według uznania
  • Mielonka Tyrolska 3 kg
  • 20 sztuk ziemniaków (średniej wielkości)
  • Pietruszka
  • Duża śmietana
1

Zagotuj 3 litry wody. Następnie dopraw ją Kucharkiem lub inną przyprawą o podobnym charakterze.


2

Obierz ziemniaki a następnie pokrój je w kostkę. Skrojone ziemniaki dodaj do gotującej się wody. Zostaw je tam na około 10 minut.


3
Mielonka, czyli samo zdrowie :-/ Mielonka, czyli samo zdrowie :-/

Mielonkę również należy pokroić w kostkę. Pokrojone? W takim razie wrzuć ją do gotujących się ziemniaków.


4

Jeżeli ktoś lubi wyciśnięty czosnek, to można wrzucić. Ostrzegam jednak, że nadmiar czosnku bardzo może zepsuć efekt końcowy. Należy więc bardzo uważać z dodawaniem czosnku - tak jak z każdą inną przyprawą.


5

Weź mały garnuszek i wlej do niego trochę wody. Do wody wsyp nieco mąki i wymieszaj. Gdy uzyskasz w miarę jednolity płyn, wlej doń dużą śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj. Zawartość garnuszka wlej do gotującej się wody i mieszaj. Wyłącz palnik pod garnkiem.


6
Gwarantuję, że smak ma lepszy od wyglądu ;-) Gwarantuję, że smak ma lepszy od wyglądu ;-)

Opcjonalnie dodajemy zielonej pietruszki. Smacznego ;-)


7

Uwagi i spostrzeżenia

  • Odpowiednia ilość śmietany i pietruszki wzbogaca smak żuru. Smacznego.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 07.12.2010

Komentarze

Cześć mamo ;-)

Żur mamy jest naprawdę rewelacyjny ;-)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-15 11:22:46