Jak zrobić zupę z soi?

Z warzyw strączkowych popularne są groch, fasola i ewentualnie bób, a mało kto pamięta o soi. Tymczasem, soja to nie tylko kotlety sojowe, ale też doskonałe, proste w przygotowaniu zupy.

  • szklanka soi, 4 ziemniaki, spora cebula, ząbek czosnku, 3 kostki rosołowe, plaster boczku, kawałek marchwi, kawałek korzenia pietruszki, kawałek selera, pieprz, przyprawa do dań z fasoli, woda, łyżka mąki
1

Przygotowanie soi

Przygotowanie soi Autor Agata Rak

Soję wypłukać, zalać wodą, i moczyć około 8 godzin. Później gotować z dodatkiem pokrojonego boczku około 1 godziny.


2

Przygotowanie warzyw

Przygotowanie warzyw autor Agata Rak

Cebulę i czosnek pokroić, dodać do soi. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych otworach i dodać do zupy. Dodać kostki rosołowe, przyprawy, i gotować.


3

Przygotowanie ziemniaków

Przygotowanie ziemniaków autor Agata Rak

Ziemniaki obrać, drobno pokroić, wrzucić do zupy, i gotować do miękkości.


4

Gotowa zupa

Gotowa zupa autor Agata Rak

Zupa jest w zasadzie gotowa, trzeba ją jeszcze zaprawić mąką rozrobioną w 1/3 szklanki wody, i całość zagotować. Zupę można także wykonać w wersji wegetariańskiej, bez boczku, i jest równie dobra. Wielbiciele potraw mięsncych mogą, oprócz boczku, dodać pokrojonej drobno kiełbasy. Zupa powinna być dość gęsta.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 21.02.2014

Komentarze