Jak zrobić zupę z soi?
Z warzyw strączkowych popularne są groch, fasola i ewentualnie bób, a mało kto pamięta o soi. Tymczasem, soja to nie tylko kotlety sojowe, ale też doskonałe, proste w przygotowaniu zupy.
- • szklanka soi, 4 ziemniaki, spora cebula, ząbek czosnku, 3 kostki rosołowe, plaster boczku, kawałek marchwi, kawałek korzenia pietruszki, kawałek selera, pieprz, przyprawa do dań z fasoli, woda, łyżka mąki
Przygotowanie soi
Soję wypłukać, zalać wodą, i moczyć około 8 godzin. Później gotować z dodatkiem pokrojonego boczku około 1 godziny.
Przygotowanie warzyw
Cebulę i czosnek pokroić, dodać do soi. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych otworach i dodać do zupy. Dodać kostki rosołowe, przyprawy, i gotować.
Przygotowanie ziemniaków
Ziemniaki obrać, drobno pokroić, wrzucić do zupy, i gotować do miękkości.
Gotowa zupa
Zupa jest w zasadzie gotowa, trzeba ją jeszcze zaprawić mąką rozrobioną w 1/3 szklanki wody, i całość zagotować. Zupę można także wykonać w wersji wegetariańskiej, bez boczku, i jest równie dobra. Wielbiciele potraw mięsncych mogą, oprócz boczku, dodać pokrojonej drobno kiełbasy. Zupa powinna być dość gęsta.
Dodaj komentarz