Jak zrobić zupę z piwa na zimno?
Piwo i zupa, dziwnie to brzmi, a jednak. Jest doskonałą przystawką na imprezę albo w dni bardzo gorące. Jeść należy z rozsądkiem. Zupa z piwa nie jest dla dzieci, lecz dla dorosłych. Chłodnik na słodko. Warto wypróbować.
- • Na szklanki to 3 szklanki piwa, chyba, że więcej, to wtedy proporcjonalnie do ilości.
- • Szklanka czerwonego wina, musi być ten kolor.
- • Z innego alkoholu to kieliszek dobrego rumu.
- • 2 duże pomarańcze, cytryna.
- • Chleb razowy robiony na miodzie ( w piekarni dostępne są różne rodzaje).
- • Rodzynki na smak i parę goździków, dla wzmocnienia smaku i aromatu cynamon.
- • Cukier lub miód.
Do garnka wlewamy piwo wraz z rumem oraz czerwonym winem.
Pomarańcze w całości dokładnie ze skórką myjemy, tak samo cytrynę. Kroimy na ładne plastry, nie muszą być grube.
Do mieszanki alkoholowej wrzucamy rodzynki i w kostkę pokrojony chleb.
Dalej wkładamy pokrojone w plastry pomarańcze, do naszej mikstury wciskamy sok z cytryny, ale bez pestek. Wszystko mieszamy i doprawiamy cukrem lub miodem, do tego cynamon i 2-4 goździki. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki do całkowitego ochłodzenia się.

Doskonale smakuje ze zwykłym biszkoptem lub ciastkami biszkoptowymi.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Propozycja dla smakoszy piwa.
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-05-18 20:20:28
Ostatnio zmieniony: 2013-05-13 20:15:03
Ostatnio zmieniony: 2013-05-05 12:42:30
Ostatnio zmieniony: 2013-04-28 22:44:28
Ostatnio zmieniony: 2013-04-21 13:04:28
Ostatnio zmieniony: 2013-04-21 10:49:53
Ostatnio zmieniony: 2013-04-19 00:29:07
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 21:50:11
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 21:48:27
Ostatnio zmieniony: 2013-02-09 22:28:07
Ostatnio zmieniony: 2013-02-09 21:58:40
Ostatnio zmieniony: 2013-02-03 21:58:44
Ostatnio zmieniony: 2013-02-03 17:57:27
Ostatnio zmieniony: 2013-01-31 22:22:36
Ostatnio zmieniony: 2013-01-31 19:22:13
Ostatnio zmieniony: 2013-01-21 21:22:31
Ostatnio zmieniony: 2013-01-20 14:54:06
Dodaj komentarz