Jak zrobić zupę meksykańską ?

Ostra, pyszna, i bardzo rozgrzewająca. Przepis wcale nie jest skomplikowany. Cieszy oczy i podniebienie. Zapraszam do spróbowania.

  • Składniki potrzebne do zrobienia naleśników meksykańskich tortilla:
  • 30-35 dag mąki kukurydzianej
  • 15 dag maki pszennej
  • 10 dag margaryny
  • 1,5 szklanki wody
  • sól
  • olej do smażenia
  • Reszta składników na zupę:
  • 3 duże pomidory
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • 2 l rosołu
  • ser mozzarella lub gouda
  • 3 papryczki chili
  • kilka gałązek tymianku i bazylii
1

Pierwszym krokiem jest przygotowanie tortilli: Ze składników podanych w przepisie dokładnie zagniatamy ciasto. Podzielić należy je na nieduże kulki i odstawić na około 25-30 minut. Po upływie tego czasu ciasto wałkujemy na cienkie placuszki o średnicy około 17-20 cm. Gotowe smażymy na patelni z rozgrzanym olejem.


2

Pomidory obieramy ze skórki. Następnie wraz z czosnkiem i cebulą je miksujemy. Gotową papkę dodatkowo przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Gotowy przecier podsmażamy na patelni i wlewamy do przygotowanego wcześniej rosołu (do tej potrawy nie polecam rosołu z kostek)


3

Papryczki chili czyścimy z nasion i kroimy na kawałeczki. Należy użyć średniej wielkości, a nawet dużych papryczek, gdyż malutkie są piekielnie ostre. Tak przygotowane podgrzać należy chwilkę na patelni po czym je również dodać należy do rosołu. Całość chwilę podgrzewamy, aby zupa nabrała nieziemskiego aromatu.


4

Na sam koniec doprawiamy zupę bazylią i tymiankiem. Przed samym podaniem na talerzach układamy pokrojony w kostkę ser mozzarella (i w tym wypadku w ostateczności użyć można jakiegoś miękkiego sera gouda) oraz kawałki tortilli. Dopiero na tak przygotowane talerze nalewamy zupę.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 25.03.2011

Komentarze

Apple, a może sam coś napiszesz, żebyśmy mogli ocenić Twoją wiedzę.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-30 10:49:01

apple rozbawiasz mnie naprawdę zostań z nami jak najdłużej przynajmniej się człowiek pośmieje :-D''Tylko tak w Europie się nazywa'' -ale ja jestem w europie zatem mogę nazywać swoje potrawy ''po europejsku'' przeszkadza Ci to ? Jeśli tak to informuję Cię, że jest to Twój problem, a nie mój :-D
( radzę sprawdzić to słowo w słowniku ewentualnie skończyć podstawówkę).<---znowu stać Cię tylko na ubliżanie mojej osobie? Bo te słowa to już ubliżający mi sarkazm. Zabawne z Ciebie stworzonko. Podejrzewam, że wielu ludzi tutaj to nie tak jak piszesz, debile. Są to osoby inteligentne, które chciały się zająć dochodami pasywnymi i coś z tego mieć ;-D o głupocie świadczą jedynie Twoje komentarze (samo użycie słowa debil świadczy wyłącznie o nadmiernym stresie przy pisaniu słów, a nie o podejściu konstruktywnym) A tytułu NIE ZMIENIĘ :-D

Ostatnio zmieniony: 2011-03-30 10:28:01

NIE TEN PRZEPIS NIE MA NIC WSPÓLNEGO Z KUCHNIĄ MEKSYKAŃSKĄ!!!!!!! (Trochę więcej wiem o Meksyku...)Tylko tak w Europie się nazywa! Gdzie te korzenie!?! U jakiegoś kucharza reklamującego tak swoją zupę... To nie ubliża Twojej niewiedzy... po prostu tępię głupoty na tym portalu co jest konstruktywne ( radzę sprawdzić to słowo w słowniku ewentualnie skończyć podstawówkę). To żałosne?_ Postrzegasz to jako obrazę? Ojej jak ktoś mówi że się kompletnie mylisz to Cię obraża bo trzeba chwalić nawet za błędy (żeby nie urazić). Jesteś jedynaczką? Co to znaczy chwalić się swoją twórczością? Pisać porady dla debili?( bez aluzji do twojego przepisu na zupę- tylko tytuł mnie irytuje) To chyba znaczy upaść nisko? Ale jeżeli Wasza Wielmożność sądzi że upadłem najniżej jak się da to tu (na dnie) jest całkiem przytulnie i chyba tu zostanę bo lubię przebywać w najniższych warstwach.....

Ostatnio zmieniony: 2011-03-29 21:01:10

Informuję Cię apple, że przepis jednak ma korzenie meksykańskie czego jestem pewna w 100%...kolejny niekonstruktywny, obrażający mnie jako autorkę i ubliżający mojej wiedzy komentarz.Żałosne jest to, że tak wszystkich obrażasz nie chwaląc się swoją ''twórczością''.Niżej już chyba upaść się nie da.

v4syl: zatem wypróbuj przepisy i zajadaj się tymi pysznościami :-D Pozdrawiam Cię ;-)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-28 22:33:33

"teraz będzie konstruktywnie" Zupa meksykańska (hahahaha) to jakaś nazwa z Europki bo u nas (w Meksyku) nie ma czegoś takiego! Proponuję zmienić nazwę mix pomidorowo-rosołowy 2.0 albo jakoś tak.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-28 19:08:06

Człowiek się głodny robi czytając Twoje porady :)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-28 11:31:57