Jak zrobić zapiekankę bucatini?
Zapiekanka pochodzi z Grecji. Tradycyjnie, do jej przyrządzenia, używa się makaronu pastitsio, ale u nas jest on nieosiągalny. Można go jednak z powodzeniem zastąpić makaronem bucatini. Jest on podobny do spaghetti, jednak nieco grubszy i wydrążony w środku. Polecam.

Rozgrzewamy na patelni tłuszcz, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekany czosnek. Smażymy aż cebulka się zeszkli. Po ok. 5 minutach dodajemy mięso i smażymy aż się ładnie przypiecze na brązowo.

Dodajemy pomidory – jeśli mamy świeże, nie zapomnijmy uprzednio ich sparzyć i zdjąć skórki, kroimy pomidory w drobną kostkę dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy odrobiną cukru, oregano, majerankiem, kuminem, cynamonem (ok. pół łyżeczki), solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, często mieszając, aż do odparowania sosu.

W osolonej wodzie z odrobiną oliwy, lub masła, gotujemy makaron al dente. (półtwardy) W międzyczasie, przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i całość mieszamy na gładką papkę. Stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając. Doprowadzamy do temperatury wrzenia i odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy świeżo startą gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Na koniec dodajemy jajko i ser, dobrze mieszamy i beszamel gotowy.

Wykładamy ciasno makaron na dno naczynia żaroodpornego (możemy też przygotować danie w małych miseczkach, jako oddzielne porcje), zostawiamy odrobinę makaronu na cienką górną warstwę, następnie dodajemy warstwę mięsa, przykrywamy pozostałym makaronem, posypujemy startym serem i polewamy sosem beszamelowym.

Wstawiamy naczynie do rozgrzanego piekarnika (180-200C) i pieczemy przez ok. 40 minut. Najlepszym znakiem będzie lekkie zbrązowienia sosu.
Składniki:
800 kg mięsa mielonego (jagnięcina lub wołowina)
2 duża cebula (drobno posiekana)
2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów lub jeszcze lepiej świeże ok 0,5 kg
szczypta cukru
natka pietruszki
Ser żółty - mozarella
oliwa, lub olej
sól, pieprz, oregano, majeranek, kmin rzymski (kumin), cynamon
Sos beszamelowy:
85g masła
85g mąki
600 ml mleka
jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
ser kefalotiri lub feta (opcjonalnie można zastąpić dowolnym serem)
• Przeczytaj teraz:
Galeria

Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:24:05
Ostatnio zmieniony: 2012-10-23 11:48:06
Ostatnio zmieniony: 2011-03-18 20:30:26
Ostatnio zmieniony: 2011-01-30 16:46:09
Ostatnio zmieniony: 2010-12-12 19:14:17
Dodaj komentarz