Jak zrobić wzór na roladzie biszkoptowej?
Każdy z nas lubi słodkości. Teraz kiedy jest sezon owocowy możemy upiec pyszne rolady biszkoptowe. Pokażę sposób na fantastyczne udekorowanie ciasta, nawiązujące do smaku masy, którą jest wypełnione ciasto:)
- • Ciasto przygotowane według przepisu, barwniki spożywcze, wydrukowany wzór do przekalkowania, papier do pieczenia
Przygotowanie kolorowego ciasta.

Robimy ciasto według ulubionego, sprawdzonego przepisu.
Następnie do małych miseczek odlewamy po 2 łyżki ciasta:
- •dodajemy spożywczy barwnik w kolorze zielonym
- •dodajemy spożywczy barwnik w kolorze czerwonym
- •dokładnie rozprowadzamy barwniki do połączenia się z ciastem i uzyskania jednolitej barwy.
Wydrukowany wzór.

Na papierze do pieczenia odrysowujemy kształt owocu lub inny dowolny, według naszych upodobań i zdolności.
Ja wybrałam wzór truskawek, który znalazłam na stronie internetowej.
Wypełnione kolorowym ciastem truskawki.

Następnie robimy z białego ciasta kropeczki na truskawkach oraz wypełniamy ,,zielonym'' ciastem listki truskawek.
Na chwilkę wkładamy do lodówki lub zamrażalnika.
Potem tak samo postępujemy z ciastem w kolorze czerwonym wypełniając naszą narysowaną truskawkę.
- •I wkładamy ponownie do lodówki.
- •Na truskawkowy wzór wylewamy ciasto białe i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- •Wzorki robiłam przy pomocy woreczków foliowych z odciętym minimalnie rogiem, tak by mała ilość ciasta wypływała z niego.
Pergamin zdjęty z ciasta po upieczeniu.

Ciasto pieczemy według przepisu, z którego pochodzi sposób wykonania rolady.
Po upieczeniu zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia, a ciasto zawijamy w ściereczkę i czekamy aż całkowicie wystygnie.
Potem wypełniamy środek rolady ulubioną masą i rolujemy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Wzór na cieście.

A tak wygląda ciasto w całej okazałości. Całkowicie truskawkowe i z zewnątrz i w środku:)
Smacznego!
Oczywiście można ten sposób wykorzystać do stworzenia innych wzorów. Polecam.
Uwagi i ostrzeżenia:
- •Wzór odrysowujemy bardzo delikatnie, aby uniknąć odbicia ołówka na upieczonym cieście.
- •Lepiej pod papier pergaminowy włożyć kartkę z nadrukiem i w ten sposób odzwierciedlić wzór na papierze do pieczenia.
Dodaj komentarz