Jak zrobić wykwintną sałatkę z rukoli i szynki parmeńskiej?

Bardzo szybka, efektowna i niepowtarzalna w smaku sałatka.

1

Składniki:
- paczka rukoli
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 5 dag sera pleśniowego z niebieską lub zieloną pleśnią
- 10 oliwek
- kapary
- 3 łyżki słonecznika
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki octu balsamicznego
- pieprz


2

Rukolę myjemy, odsączamy, przekładamy do miski.
Dodajemy pokrojoną w drobne paski szynkę parmeńską (można zastąpić szwarcwaldzką),
ser w małych kawałkach, oliwki przecięte na ćwiartki, kilkanaście kaparów i sypiemy uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.


3

Do szklanki wlewamy oliwę i ocet balsamiczny, dodajemy świeżo mielony pieprz, dokładnie mieszamy i
polewamy otrzymanym sosem sałatkę. Całość mieszamy i podajemy na stół.


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • Osobiście nie dodaję soli, gdyż szynka i ser są dość słone, ale oczywiście można dosolić wg upodobań.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 20.04.2011

Komentarze

Boska rukola, mniam...:-)

Ostatnio zmieniony: 2012-10-25 22:42:59

Nie wiem co to rukola.

Ostatnio zmieniony: 2012-02-04 14:11:22

Całość brzmi dość smacznie, ale nie lubię oliwek. Może je czymś zastąpię. Pozdrawiam!
ps. Dziękuję za komentarz i zapraszam do moich innych porad.

Ostatnio zmieniony: 2011-04-28 12:55:04