Jak zrobić wodzionkę?

Wodzionka to najlepsza z wszystkich zup - cytując słowa wieszcza. I w kwestii nazewnictwa, w tytule podana jest forma "wodzionkę" - tak bardziej dla Polaków, choć na Śląsku prawidłową formą byłoby w tym wypadku "Jak robić wodzionka", ale potraktujmy to jako ciekawostkę.

  • 1/2 czerstwego chleba
  • przyprawy
  • 2 ząbki czosnku
  • smalec
  • ok. 1/2 l wody
1

Czerstwy chleb (kilkudniowy) kroimy w kostkę i wrzucamy go do pustego garnka.


2

Chleb posypujemy warzywkiem (w pradawnej recepturze sama sól) i dodajemy jeszcze do garnka posiekane 2 ząbki czosnku.


3

Do tego dodajemy łyżkę stołową smalcu (najlepiej domowej roboty).

Słonina domowej roboty -
*W sklepie kupujemy słoninę, kroimy ją na kosteczki, wrzucamy do garnka i czekamy aż prawie zupełnie się rozpuści (zostaną małe skwarki). Garnek zdejmujemy i zawartość przelewamy do mniejszych naczynek, czekamy, aż ostygnie i wkładamy do lodówki. Smalec gotowy.


4

Całość zalewamy wrzątkiem i przykrywamy pokrywką. Po około 5 minutach (kiedy chleb namoknie) możemy serwować to wyśmienite danie w głębokich talerzach.

Smacznego


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Wodę wlewamy na oko, najważniejsze żeby nie było jej za dużo bo stracimy cały smak.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 04.01.2011

Komentarze

Mmm, wodzinka suchy chlyb i wody szklonka:)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-26 19:14:09