Jak zrobić wodzionkę?
Wodzionka to najlepsza z wszystkich zup - cytując słowa wieszcza. I w kwestii nazewnictwa, w tytule podana jest forma "wodzionkę" - tak bardziej dla Polaków, choć na Śląsku prawidłową formą byłoby w tym wypadku "Jak robić wodzionka", ale potraktujmy to jako ciekawostkę.
- • 1/2 czerstwego chleba
- • przyprawy
- • 2 ząbki czosnku
- • smalec
- • ok. 1/2 l wody
Czerstwy chleb (kilkudniowy) kroimy w kostkę i wrzucamy go do pustego garnka.
Chleb posypujemy warzywkiem (w pradawnej recepturze sama sól) i dodajemy jeszcze do garnka posiekane 2 ząbki czosnku.
Do tego dodajemy łyżkę stołową smalcu (najlepiej domowej roboty).
Słonina domowej roboty -
*W sklepie kupujemy słoninę, kroimy ją na kosteczki, wrzucamy do garnka i czekamy aż prawie zupełnie się rozpuści (zostaną małe skwarki). Garnek zdejmujemy i zawartość przelewamy do mniejszych naczynek, czekamy, aż ostygnie i wkładamy do lodówki. Smalec gotowy.
Całość zalewamy wrzątkiem i przykrywamy pokrywką. Po około 5 minutach (kiedy chleb namoknie) możemy serwować to wyśmienite danie w głębokich talerzach.
Smacznego
Uwagi i spostrzeżenia
- •Wodę wlewamy na oko, najważniejsze żeby nie było jej za dużo bo stracimy cały smak.
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2011-02-26 19:14:09
Dodaj komentarz