Jak zrobić wódkę Goldwasser ?

Goldwasser to likier o charakterystycznym smaku ziołowo-korzennym z jeszcze bardziej charakterystycznymi płatkami złota w butelce. Podaję poniżej przepis na zrobienie samemu (niekoniecznie z płatkami złota :) ). Na wykonanie 1 litra likieru będziemy potrzebować: 35 ml zaprawy Goldwasser, 450 g cukru, 25 ml koniaku lub winiaku, 430 ml spirytusu o mocy 95%, 60 ml wody Zaprawa Goldwasser: 5 g anyżku gwiaździstego, 2 g cynamonu (kory), 3 g gałki muszkatołowej, 1 g goździków, 1 g kardamonu, 4 g kolendry, 4 g melisy, 2 g mięty pieprzowej, 1 g rozmarynu, 6 g skorki cytrynowej, 8 g skorki pomarańczowej, 500 ml spirytusu o mocy 55%.

1

Najpierw musisz przygotować zaprawę:
300 ml spirytusu o mocy 95% rozcieńcz 210 ml wody, otrzymasz 500 ml spirytusu o mocy 55%. Surowce przeznaczone na zaprawę musisz rozdrobnić, włożyć do słoja i zalać spirytusem. Macerować 2-3 tygodnie, po czym zlej nalew i trzymaj w ciepłym miejscu.


2

Teraz całość zmieszaj z cukrem rozpuszczonym w przegotowanej wodzie, dodaj koniak i spirytus o mocy 95%, ewentualnie dopełnij wodą do objętości litra i odstaw na 4-6 miesięcy.


3

Po zakończeniu dojrzewania całość przefiltruj.

Zobacz też moje inne przepisy na alkohole:
http://www.zaradni.pl/porada/7610,jak_zrobic_pyszny_ajerkoniak
http://www.zaradni.pl/porada/7615,jak_zrobic_likier_porzeczkowy


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • W oryginalnym trunku dla dekoracji dodawane są skrawki płatków złota ale nie ma to jednak znaczenia dla smaku likieru.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 28.10.2011

Komentarze

Przyznaję, że jak by nie robić, efekt końcowy jest zabójczy :)

Ostatnio zmieniony: 2011-11-11 08:13:18