Jak zrobić uszka z pieczarkami?
Uszka z barszczem czerwonym to tradycyjne danie wigilijne. W sklepie można je kupić za niewielką cenę, ale mimo wszystko, gdy zrobimy je sami, będą o wiele smaczniejsze.
- • 1 duża cebula
- • 500 g pieczarek
- • 3 kopiaste łyżeczki bułki tartej
- • 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
- • sól i pieprz
- • Na ciasto:
- • 300 g mąki tortowej lub wrocławskiej, tj. około 2 szklanek
- • 2 żółtka
- • około 1 szklanki ciepłej wody
- • 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
- • 2 szczypty soli
- • barszcz
Cebulę pokrój w drobną kostkę i lekko zrumień na patelni z dodatkiem około 2 łyżek oleju lub masła. Pieczarki potrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do podsmażonej cebuli. Dopraw solą i pieprzem, przykryj pokrywką i duś około 20 minut.
Zdejmij pokrywkę i na dużym ogniu odparuj całkowicie pozostały sok z grzybów, dodaj 3 kopiaste łyżeczki bułki tartej (najlepiej swojskiej), wymieszaj i odstaw do wystudzenia
Z mąki, żółtek, oleju, ciepłej wody i odrobiny soli zagnieć gęste ciasto, takie jak na pierogi lub makaron al dente. Wyrobione ciasto podziel na dwie części, jedną część włóż do worka, aby nie wysychało.
Stolnicę posyp odrobiną mąki i rozwałkuj jedną część ciasta.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj szklanką krążki. Na każdy krążek połóż około 1/3 łyżeczki farszu, następnie złóż krążek na pół i dokładnie sklej go, przyciskając brzeg palcami.
Tak sklejony półksiężyc złóż i sklej tworząc uszko:).
Zagotuj wodę, posól ją, dodaj odrobinę oleju i wrzuć na wrzątek przygotowane uszka. Gotuj je na wolnym ogniu około 5 minut, uważając, aby nie przywarły do dna garnka, dlatego należy je od czasu do czasu delikatnie przemieszać.
Uszka wyłóż na talerz lub miseczkę i zalej barszczem.
Jeżeli chcesz przyrządzić uszka wcześniej, to możesz je zamrozić. Aby się nie posklejały podczas zamrażania, ułóż je na desce wyłożonej folią. Następnie deskę z uszkami włóż do zamrażalnika i gdy uszka będą już zamrożone, przesyp je do woreczka, zamknij go i ponownie zamróź.
Gdy będziesz gotować mrożone uszka, wrzuć je zamrożone do wrzącej osolonej wody i gotuj na wolnym ogniu trochę dłużej (około 5 minut) niż świeże, niemrożone uszka.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:13:28
Ostatnio zmieniony: 2013-02-20 12:33:20
Ostatnio zmieniony: 2012-12-23 09:23:33
Ostatnio zmieniony: 2012-12-22 18:23:55
Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:43:42
Ostatnio zmieniony: 2012-11-10 13:55:45
Ostatnio zmieniony: 2010-12-18 08:34:01
Ostatnio zmieniony: 2010-12-17 19:42:22
Ostatnio zmieniony: 2010-12-17 18:24:29
Ostatnio zmieniony: 2010-12-17 16:02:53
Dodaj komentarz