Jak zrobić uszka z pieczarkami?

Uszka z barszczem czerwonym to tradycyjne danie wigilijne. W sklepie można je kupić za niewielką cenę, ale mimo wszystko, gdy zrobimy je sami, będą o wiele smaczniejsze.

  • 1 duża cebula
  • 500 g pieczarek
  • 3 kopiaste łyżeczki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
  • sól i pieprz
  • Na ciasto:
  • 300 g mąki tortowej lub wrocławskiej, tj. około 2 szklanek
  • 2 żółtka
  • około 1 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
  • 2 szczypty soli
  • barszcz
1

Cebulę pokrój w drobną kostkę i lekko zrumień na patelni z dodatkiem około 2 łyżek oleju lub masła. Pieczarki potrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do podsmażonej cebuli. Dopraw solą i pieprzem, przykryj pokrywką i duś około 20 minut.


2

Zdejmij pokrywkę i na dużym ogniu odparuj całkowicie pozostały sok z grzybów, dodaj 3 kopiaste łyżeczki bułki tartej (najlepiej swojskiej), wymieszaj i odstaw do wystudzenia


3

Z mąki, żółtek, oleju, ciepłej wody i odrobiny soli zagnieć gęste ciasto, takie jak na pierogi lub makaron al dente. Wyrobione ciasto podziel na dwie części, jedną część włóż do worka, aby nie wysychało.


4

Stolnicę posyp odrobiną mąki i rozwałkuj jedną część ciasta.


5

Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj szklanką krążki. Na każdy krążek połóż około 1/3 łyżeczki farszu, następnie złóż krążek na pół i dokładnie sklej go, przyciskając brzeg palcami.


6

Tak sklejony półksiężyc złóż i sklej tworząc uszko:).


7

Zagotuj wodę, posól ją, dodaj odrobinę oleju i wrzuć na wrzątek przygotowane uszka. Gotuj je na wolnym ogniu około 5 minut, uważając, aby nie przywarły do dna garnka, dlatego należy je od czasu do czasu delikatnie przemieszać.
Uszka wyłóż na talerz lub miseczkę i zalej barszczem.


8

Jeżeli chcesz przyrządzić uszka wcześniej, to możesz je zamrozić. Aby się nie posklejały podczas zamrażania, ułóż je na desce wyłożonej folią. Następnie deskę z uszkami włóż do zamrażalnika i gdy uszka będą już zamrożone, przesyp je do woreczka, zamknij go i ponownie zamróź.


9

Gdy będziesz gotować mrożone uszka, wrzuć je zamrożone do wrzącej osolonej wody i gotuj na wolnym ogniu trochę dłużej (około 5 minut) niż świeże, niemrożone uszka.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 16.12.2010

Komentarze

super

Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:13:28

Pracochłonne ale pyszne i czerwony barszczyk:)super:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-20 12:33:20

uwielbiam uszka. Może ktoś napisze, czy robił ten przepis.

Ostatnio zmieniony: 2012-12-23 09:23:33

Ślinka mi aż cieknie, pychota już nie potrafię się doczekać. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2012-12-22 18:23:55

ciekawy pomysł

Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:43:42

Też takie robię -pozdrawiam:)

Ostatnio zmieniony: 2012-11-10 13:55:45

Dziękuję i pozdrawiam :)

Ostatnio zmieniony: 2010-12-18 08:34:01

Uszka i grzybowa. Pycha. Twoje przepisy są bardzo ciekawe i wyszukane.

Ostatnio zmieniony: 2010-12-17 19:42:22

Ja z prawdziwymi suszonymi grzybami też robię uszka, ale rozumiem, że suszone grzyby są dość drogie, więc ekonomiczna wersja, to właśnie uszka z pieczarkami.

Ostatnio zmieniony: 2010-12-17 18:24:29

Samodzielnie wykonane uszka są rewelacyjne. Miałam zamiar wstawić swój przepis, ale poza tym, że zamiast pieczarek daję "prawdziwe" grzyby jest bardzo podobny, więc chyba zrezygnuję.

Ostatnio zmieniony: 2010-12-17 16:02:53