Jak zrobić udka z kurczaka z imbirem?
Bardzo pyszna i aromatyczna potrawa z kurczaka z dodatkiem imbiru i soku z pomarańczy.
- • 4 ćwiartki kurczaka
- • 1 łyżka sosu sojowego grzybowego TaoTao
- • 1 łyżeczka musztardy
- • sok z 1 pomarańczy
- • około 2 cm imbiru
- • 1 łyżka oliwy z oliwej
- • 3 ząbki czosnku
- • 1 łyżeczka soli
- • 1 łyżeczka przyprawy pikantnej do kurczaka - niekoniecznie
- • na końcu łyżeczki papryki ostrej i słodkiej
- • szczypta pieprzu
Ćwiartki lub udka z kurczaka dokładnie obmyj i każde udko podziel na dwie części.

Do naczynia zetrzyj na drobnej tarce imbir (ok. 2cm), przeciśnij przez praskę 2 lub 3 ząbki czosnku, wyciśnij sok z jednej pomarańczy, dodaj 1 łyżkę sosu chili, 1 łyżkę oliwki z oliwek, 1 łyżeczkę musztardy sarepskiej, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę przyprawy pikantnej do kurczaka, szczyptę pieprzu, papryki ostrej i słodkiej .

Wszystkie przyprawy wymieszaj, włóż udka i dokładnie natrzyj marynatą, Mięso pozostaw na kilka godzin w marynacie, najlepiej na całą noc.

Zamarynowane mięso przełóż do brytfanny (najlepiej szklanej) , przykryj pokrywą i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze około 200 st. C tak długo, aż mięso się ładnie zarumieni tj. od 1 do 1,2 godziny. Jeżeli mięso nie będzie zbyt mocno zarumienione, to zdejmij pokrywę i chwilę podpiekaj, używając górnej grzałki piekarnika.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Tak przyrządzone udka należy podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Galeria

Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-05-23 14:03:10
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 20:09:59
Ostatnio zmieniony: 2012-12-19 18:00:16
Ostatnio zmieniony: 2012-12-19 11:13:11
Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 20:45:21
Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:07:10
Dodaj komentarz