Jak zrobić udka z kurczaka z imbirem?

Bardzo pyszna i aromatyczna potrawa z kurczaka z dodatkiem imbiru i soku z pomarańczy.

  • 4 ćwiartki kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego grzybowego TaoTao
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z 1 pomarańczy
  • około 2 cm imbiru
  • 1 łyżka oliwy z oliwej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka przyprawy pikantnej do kurczaka - niekoniecznie
  • na końcu łyżeczki papryki ostrej i słodkiej
  • szczypta pieprzu
1

Ćwiartki lub udka z kurczaka dokładnie obmyj i każde udko podziel na dwie części.


2

Do naczynia zetrzyj na drobnej tarce imbir (ok. 2cm), przeciśnij przez praskę 2 lub 3 ząbki czosnku, wyciśnij sok z jednej pomarańczy, dodaj 1 łyżkę sosu chili, 1 łyżkę oliwki z oliwek, 1 łyżeczkę musztardy sarepskiej, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę przyprawy pikantnej do kurczaka, szczyptę pieprzu, papryki ostrej i słodkiej .


3

Wszystkie przyprawy wymieszaj, włóż udka i dokładnie natrzyj marynatą, Mięso pozostaw na kilka godzin w marynacie, najlepiej na całą noc.


4

Zamarynowane mięso przełóż do brytfanny (najlepiej szklanej) , przykryj pokrywą i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze około 200 st. C tak długo, aż mięso się ładnie zarumieni tj. od 1 do 1,2 godziny. Jeżeli mięso nie będzie zbyt mocno zarumienione, to zdejmij pokrywę i chwilę podpiekaj, używając górnej grzałki piekarnika.


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Tak przyrządzone udka należy podawać z ziemniakami lub pieczywem.


Galeria

zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 01.12.2012

Komentarze

Brzmi przepysznie :-) Z pewnością wypróbuję przepis

Ostatnio zmieniony: 2013-05-23 14:03:10

Można inaczej ale super:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 20:09:59

Dla mnie ten kurczak nie był za ostry :). Możesz ewentualnie pominąć paprykę ostrą i pikantną przyprawę do kurczaka.

Ostatnio zmieniony: 2012-12-19 18:00:16

Przepis wydaje się bardzo apetyczny.Połączenie imbiru i soku z pomarańczy nada unikalnego smaku.Jadłam kiedyś podobnie przyrządzone udka....Znakomite!!!!

Ostatnio zmieniony: 2012-12-19 11:13:11

ewuniu czy ten przepis to jest na ostro?? bo wydaje się ciekawy ale nie jestem smakoszem raczej ostrych rzeczy może bez chili będzie ok?? :-)ale chyba zrobię to jak znajdę czas

Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 20:45:21

ciekawy przepis

Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:07:10