Jak zrobić udka kurczaka zapiekane z porem i marchewką?

Potrawy z kurczaka bardzo często goszczą na naszych stołach, dlatego aby nam nie spowszedniały, musimy trochę je urozmaicać, dodając różne kompozycje przypraw i warzyw.

  • 5 wytrybowanych udek z kurczaka
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • Na marynatę:
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy słodko kwaśnej chili TaoTao
  • sok z 1/2 cutryny
  • kilka kropli sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • papryka ostra i słodka
  • pieprz
  • oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
1

Mięso z udek kurczaka umyj, oddziel od kości i pozostaw na chwilę,aby obciekło z wody. W naczyniu przygotuj marynatę, dodając 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę keczupu, 1 łyżeczkę musztardy, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżkę sosu słodko kwaśnego chili TaoTao, kilka kropli sosu sojowego, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 cebulę pokrojoną w piórka, 1 łyżeczkę soli i do smaku pieprz, oregano, paprykę ostrą i słodką. Wszystko wymieszać.


2

Do marynaty włożyć udka kurczaka, wymieszać, przykryć naczynie i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.


3

1 pora i 2 marchewki, oczyścić, obrać, wypłukać i pokroić w drobniutkie słupki.


4

Pora i marchewkę wyłożyć na spód brytfanny, następnie położyć na to zapeklowane udka kurczaka i wstawić na godzinę do nagrzanego piekarnika (180 st. C).


5

Przez około 40 minut pieczenia brytfanna powinna być przykryta, aby mięso dusiło się w sosie i zmiękło. Pod koniec pieczenia, tzn. na około 20 minut zdjąć przykrywkę i włączyć górną grzałkę piekarnika, aby mięso ładnie zarumienić.


6

Podawać z ziemniakami lub pieczywem.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 11.11.2012

Komentarze

Bardzo fajny przepis , świetnie napisana porada. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie :-)

Ostatnio zmieniony: 2013-05-23 14:05:32

Super porada:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 15:13:39

na pewno wypróbuję

Ostatnio zmieniony: 2013-01-18 20:16:49

uwielbiam kurczaka

Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:18:23