Jak zrobić trufle czekoladowe?
W bardzo prosty sposób wykonamy wyśmienity deser, taki na jeden kęs:) Jest to doskonały sposób wykorzystania ciasta typu biszkopt lub murzynek, które zostało niezjedzone lub tak jak w moim przypadku wykonania tortu w kształcie serca. Zwyczajnie szkoda mi było wyrzucić sporej ilości biszkoptowych okruchów.
- • Resztki ciasta, czekolada, masło, cukier puder, kakao, posypki cukrowe (według smaku), kawa
Ciasto kruszymy na drobne kawałki.
W miseczce rozpuszczamy tabliczkę czekolady (w kąpieli wodnej), dodajemy łyżkę masła, kakao, cukier puder i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy pokruszone ciasto i mieszamy.
Łyżkę ciasta bierzemy w ręce (zwilżone w zimnej wodzie) i formujemy kulkę.
Kulkę obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie (ciemna lub biała), w wiórkach kokosowych,orzechach rozdrobnionych, posypce czekoladowej lub cukrowej (maczek,pałeczki) albo w kawie np.cappuccino.
Do ciasta można dodać drobno pokrojoną galaretkę, orzechy, czekoladę marcepanową pokrojoną w drobne kawałki, wiórki kokosowe itp.,w ten sposób uzyskamy trufelki w wielu smakach, takie jakie nam odpowiadają.
Deser należy schłodzić w lodówce.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Jeśli uznamy ,że ciasto jest zbyt gęste można dodać 1-2 łyżki mleka lub śmietanki kremówki
- •Aby trufle ładnie się prezentowały można je ozdobić kwiatkami, motylkami czy polać czekoladą w esy-floresy.
- •Warto każdy trufel umieścić w małej papilotce.
• Przeczytaj teraz:
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-04-26 22:57:41
Ostatnio zmieniony: 2012-04-25 20:54:40
Dodaj komentarz