Jak zrobić trufle czekoladowe?

W bardzo prosty sposób wykonamy wyśmienity deser, taki na jeden kęs:) Jest to doskonały sposób wykorzystania ciasta typu biszkopt lub murzynek, które zostało niezjedzone lub tak jak w moim przypadku wykonania tortu w kształcie serca. Zwyczajnie szkoda mi było wyrzucić sporej ilości biszkoptowych okruchów.

  • Resztki ciasta, czekolada, masło, cukier puder, kakao, posypki cukrowe (według smaku), kawa
1

Ciasto kruszymy na drobne kawałki.
W miseczce rozpuszczamy tabliczkę czekolady (w kąpieli wodnej), dodajemy łyżkę masła, kakao, cukier puder i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy pokruszone ciasto i mieszamy.
Łyżkę ciasta bierzemy w ręce (zwilżone w zimnej wodzie) i formujemy kulkę.
Kulkę obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie (ciemna lub biała), w wiórkach kokosowych,orzechach rozdrobnionych, posypce czekoladowej lub cukrowej (maczek,pałeczki) albo w kawie np.cappuccino.


2

Do ciasta można dodać drobno pokrojoną galaretkę, orzechy, czekoladę marcepanową pokrojoną w drobne kawałki, wiórki kokosowe itp.,w ten sposób uzyskamy trufelki w wielu smakach, takie jakie nam odpowiadają.


3
trufle marcepanowo-czekoladowe trufle marcepanowo-czekoladowe

Deser należy schłodzić w lodówce.


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • Jeśli uznamy ,że ciasto jest zbyt gęste można dodać 1-2 łyżki mleka lub śmietanki kremówki

  • Aby trufle ładnie się prezentowały można je ozdobić kwiatkami, motylkami czy polać czekoladą w esy-floresy.

  • Warto każdy trufel umieścić w małej papilotce.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 24.04.2012

Komentarze

Bardzo ciekawy sposób wykorzystania innego jedzenia. Porada, jak najbardziej praktyczna. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2012-04-26 22:57:41

Nie lubię marnować jedzenia, dlatego przepis uważam za bardzo przydatny a przy tym apetyczny.

Ostatnio zmieniony: 2012-04-25 20:54:40