Jak zrobić tradycyjne, chrupiące placki ziemniaczane?

Przepis jest u mnie w rodzinie od lat. Placki wychodzą pulchne, chrupiące i smaczne.

  • około 1,5 kg ziemniaków
  • jajko
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • mąka
  • łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • sól, pieprz, vegeta, natka pietruszki (pęczek)
  • olej do smażenia
1

Obieramy ziemniaki i cebulę, a następnie ścieramy na tarle na najmniejszych oczkach.


2
Wymieszane składniki Wymieszane składniki

Do kubka wbijamy jajko i za pomocą trzepaczki mieszamy je z 2 łyżkami śmietany.


3

Masę jajeczną wlewamy do startych ziemniaków i mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą. Natkę drobno siekamy i wsypujemy do tartych ziemniaków. Wszystko mieszamy.


4
Mąka Mąka

Dodajemy mąkę, tyle aby masa nie była za gęsta, bo placki wyjdą twarde i niesmaczne. Dodajemy łyżeczkę sody lub proszku do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy (soda doda chrupkości i pulchności).


5
Smażymy placki Smażymy placki

Smażymy na goracym oleju na rumiano z obu stron. Podajemy gorące. Smacznego!


6

Uwagi i spostrzeżenia

  • Jeśli przygotujemy sobie masę wcześniej, a smażyć będziemy później, żeby masa nie ściemniała przysypmy masę dokładnie mąką i nie mieszajmy, dopiero przed smażeniem.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 03.12.2012

Komentarze

Genialne aż chce mi się je zjeść.

Ostatnio zmieniony: 2013-02-03 22:18:14

ciekawe

Ostatnio zmieniony: 2013-01-28 09:31:46

ciekawy przepis

Ostatnio zmieniony: 2012-12-14 14:09:32

Uwielbiamy placki ziemniaczane, czasami dodawałam do nich śmietany ale nigdy sody. Spróbuję następnym razem.

Ostatnio zmieniony: 2012-12-06 17:09:56