Jak zrobić tradycyjne, chrupiące placki ziemniaczane?
Przepis jest u mnie w rodzinie od lat. Placki wychodzą pulchne, chrupiące i smaczne.
- • około 1,5 kg ziemniaków
- • jajko
- • 1 duża cebula
- • 2 łyżki śmietany 18 %
- • mąka
- • łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- • sól, pieprz, vegeta, natka pietruszki (pęczek)
- • olej do smażenia
Obieramy ziemniaki i cebulę, a następnie ścieramy na tarle na najmniejszych oczkach.

Do kubka wbijamy jajko i za pomocą trzepaczki mieszamy je z 2 łyżkami śmietany.
Masę jajeczną wlewamy do startych ziemniaków i mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą. Natkę drobno siekamy i wsypujemy do tartych ziemniaków. Wszystko mieszamy.

Dodajemy mąkę, tyle aby masa nie była za gęsta, bo placki wyjdą twarde i niesmaczne. Dodajemy łyżeczkę sody lub proszku do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy (soda doda chrupkości i pulchności).

Smażymy na goracym oleju na rumiano z obu stron. Podajemy gorące. Smacznego!
Uwagi i spostrzeżenia
- •Jeśli przygotujemy sobie masę wcześniej, a smażyć będziemy później, żeby masa nie ściemniała przysypmy masę dokładnie mąką i nie mieszajmy, dopiero przed smażeniem.
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-03 22:18:14
Ostatnio zmieniony: 2013-01-28 09:31:46
Ostatnio zmieniony: 2012-12-14 14:09:32
Ostatnio zmieniony: 2012-12-06 17:09:56
Dodaj komentarz