Jak zrobić tort dla mamy ?
Ten dzień jest tylko raz w roku, ale moim zdaniem powinien trwać cały rok, bo kto jak nie nasze kochane mamy dba o nas i kocha nas bezgranicznie ? Warto włożyć trochę wysiłku i serca w prezent by tego dnia poczuła, że jest dla Nas Kimś naprawdę wyjątkowym.Proponuję lekki, malinowy tort - bo prezenty wykonane samodzielnie są najlepsze.
- • Składniki tortu dla mamy:
- • - opakowanie podłużnych biszkoptów lub biszkoptów okrągłych
- • - 600 g malin świeżych lub mrożonych
- • - sok z 1 cytryny
- • - pół szklanki cukru
- • - 1,5 - 2 łyżki żelatyny w proszku i odrobina gorącej wody do jej rozpuszczenia
- • - 500 ml śmietany kremówki 30 %
- • - 1 malinowa galaretka i 400 ml wody do jej rozpuszczenia

Formę okrągłą o średnicy 22-23 cm wykładamy biszkoptami. Robimy to bardzo dokładnie w razie potrzeby je łamiąc. W głównym przepisie podaję biszkopty podłużne, bo takie też są w oryginale lecz spokojnie można je zastąpić okrągłymi, które o wiele łatwiej się w takiej tortownicy układa.
Maliny umieszczamy w garnuszku (jeśli używasz malin mrożonych nie rozmrażaj ich wcześniej) razem z cukrem i sokiem z cytryny. Całość zagotowujemy, aż do momentu całkowitego rozpadnięcia się malin i rozpuszczenia się cukru. Gdy powstanie Nam malinowa papka przecieramy ją przez gęste sito by pozbyć się pestek. Powinno Nam powstać około 400 ml malinowego puree .
Puree umieszczamy na powrót w garnuszku i ponownie podgrzewamy doprowadzając do zawszenia i jeśli wyszło nam go więcej lub wyszło za rzadkie- gotujemy chwilkę, aż zgęstnieje. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody (dokładnie ją mieszamy tak by nie było żadnych grudek) po czym dodajemy do malin. Całość należy dokładnie wymieszać łyżką by żelatyna dobrze połączyła się z gorącym musem. Tak przygotowane puree z żelatyną odstawiamy do ostygnięcia.

Następnym krokiem jest ubicie śmietany na sztywno. Gdy śmietana jest już gotowa a puree schłodzone pora połączyć oba te składniki : łyżką bardzo delikatnie dodajemy śmietanę do musu malinowego delikatnie mieszając - w ten sposób powstanie nam bardzo puszysty malinowy mus.

Gotowy mus wykładamy na biszkopty. Całość dajemy do lodówki na około 2 godziny by stężało. W tym czasie przygotowujemy galaretkę z 400 ml gorącej wody (a nie 500 jak podaje producent). Gdy galaretka jest lekko tężejąca wylewamy ją na masę malinową i torcik ponownie schładzamy.
Przechowujemy go w lodówce. Smacznego !
Uwagi i spostrzeżenia
- •-Kolejność mieszania jest niezwykle ważna przy bitej śmietanie i musie. Nie wolno tego robić na odwrót, (znaczy mus do śmietany) bo wtedy śmietanka opadnie i zrobi nam się paćka. Nie wolno również robić tego mikserem.
- •-Ciasto można zrobić również z musem z innych owoców i z inną galaretką. Ja robiłam je już z truskawkowym i jagodowym musem- było równie pyszne.
- •-Jeśli ktoś ma ochotę by ciasto było nieco słodsze może do gotujących malin dodać nieco więcej cukru.
- •-Galaretkę na mus można wylać dopiero po upływie około 2h dlatego, że mus musi być stężony by galaretka się z nim nie wymieszała.
• Przeczytaj teraz:
Galeria




Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-06-15 11:01:09
Ostatnio zmieniony: 2013-05-27 07:48:54
Ostatnio zmieniony: 2013-05-26 18:05:58
Dodaj komentarz