Jak zrobić tort dla mamy ?

Ten dzień jest tylko raz w roku, ale moim zdaniem powinien trwać cały rok, bo kto jak nie nasze kochane mamy dba o nas i kocha nas bezgranicznie ? Warto włożyć trochę wysiłku i serca w prezent by tego dnia poczuła, że jest dla Nas Kimś naprawdę wyjątkowym.Proponuję lekki, malinowy tort - bo prezenty wykonane samodzielnie są najlepsze.

  • Składniki tortu dla mamy:
  • - opakowanie podłużnych biszkoptów lub biszkoptów okrągłych
  • - 600 g malin świeżych lub mrożonych
  • - sok z 1 cytryny
  • - pół szklanki cukru
  • - 1,5 - 2 łyżki żelatyny w proszku i odrobina gorącej wody do jej rozpuszczenia
  • - 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • - 1 malinowa galaretka i 400 ml wody do jej rozpuszczenia
1
foto: ShaVi foto: ShaVi

Formę okrągłą o średnicy 22-23 cm wykładamy biszkoptami. Robimy to bardzo dokładnie w razie potrzeby je łamiąc. W głównym przepisie podaję biszkopty podłużne, bo takie też są w oryginale lecz spokojnie można je zastąpić okrągłymi, które o wiele łatwiej się w takiej tortownicy układa.


2

Maliny umieszczamy w garnuszku (jeśli używasz malin mrożonych nie rozmrażaj ich wcześniej) razem z cukrem i sokiem z cytryny. Całość zagotowujemy, aż do momentu całkowitego rozpadnięcia się malin i rozpuszczenia się cukru. Gdy powstanie Nam malinowa papka przecieramy ją przez gęste sito by pozbyć się pestek. Powinno Nam powstać około 400 ml malinowego puree .
Puree umieszczamy na powrót w garnuszku i ponownie podgrzewamy doprowadzając do zawszenia i jeśli wyszło nam go więcej lub wyszło za rzadkie- gotujemy chwilkę, aż zgęstnieje. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody (dokładnie ją mieszamy tak by nie było żadnych grudek) po czym dodajemy do malin. Całość należy dokładnie wymieszać łyżką by żelatyna dobrze połączyła się z gorącym musem. Tak przygotowane puree z żelatyną odstawiamy do ostygnięcia.


3
foto: ShaVi foto: ShaVi

Następnym krokiem jest ubicie śmietany na sztywno. Gdy śmietana jest już gotowa a puree schłodzone pora połączyć oba te składniki : łyżką bardzo delikatnie dodajemy śmietanę do musu malinowego delikatnie mieszając - w ten sposób powstanie nam bardzo puszysty malinowy mus.


4

Gotowy mus wykładamy na biszkopty. Całość dajemy do lodówki na około 2 godziny by stężało. W tym czasie przygotowujemy galaretkę z 400 ml gorącej wody (a nie 500 jak podaje producent). Gdy galaretka jest lekko tężejąca wylewamy ją na masę malinową i torcik ponownie schładzamy.
Przechowujemy go w lodówce. Smacznego !


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • -Kolejność mieszania jest niezwykle ważna przy bitej śmietanie i musie. Nie wolno tego robić na odwrót, (znaczy mus do śmietany) bo wtedy śmietanka opadnie i zrobi nam się paćka. Nie wolno również robić tego mikserem.

  • -Ciasto można zrobić również z musem z innych owoców i z inną galaretką. Ja robiłam je już z truskawkowym i jagodowym musem- było równie pyszne.

  • -Jeśli ktoś ma ochotę by ciasto było nieco słodsze może do gotujących malin dodać nieco więcej cukru.

  • -Galaretkę na mus można wylać dopiero po upływie około 2h dlatego, że mus musi być stężony by galaretka się z nim nie wymieszała.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 25.05.2013

Komentarze

Smacznie się zapowiada ten torcik, wygląda również zachęcająco :)

Ostatnio zmieniony: 2013-06-15 11:01:09

Ten tort i jego łagodny smak wzbudził u wszystkich kobiet w mojej rodzinie niekłamany zachwyt. Właśnie nie jest ani ciężki ani bardzo słodki i dlatego zyskał uznanie - to też postanowiłam podzielić się przepisem :-) Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2013-05-27 07:48:54

Imponujący tort i wcale nie taki kaloryczny:) a jeszcze maliny lub inne owoce, same pyszności. Ta wersja może być z różnymi galaretkami smakowymi. Pomysł bardzo ciekawy, a szczególnie w Dniu Mamy. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2013-05-26 18:05:58