Jak zrobić tani i szybki marcepan?
Ta przepyszna cukiernicza masa kojarzona jest przede wszystkim z migdałami i uciążliwym przygotowaniem. Otóż niekoniecznie, gdyż jest przepis omijający te wszystkie problemy!
- • 850g cukru pudru
- • 150g białego cukru
- • 8-9 łyżek mleka w proszku
- • 1 ugotowany (spory) ziemniak
- • 2 łyżeczki zimnego masła
- • 1 olejek migdałowy
Ugotowanego ziemniaka dokładnie trzemy lub ubijamy na jednolitą masę.
Dodajemy cukier puder, cukier oraz mleko w proszku i masło. Zaczynamy ugniatać.
Ugniatając dodajemy olejek migdałowy i doprowadzamy mieszaninę do jednolitości.
Jeśli masa staje się zbyt rzadka, dodajemy mleka w proszku. Jeśli zaś zbyt gęsta - masła.
Gotowy marcepan należy przechowywać w hermetycznym środowisku - np. ściśle owinąć go aluminiową folią, aby nie wysechł.
Smacznego :)
Uwagi i spostrzeżenia
- Do masy można też dodać składniki ponadprogramowe (np. kakao) co w rezultacie da nam marcepan smakowy!
• Przeczytaj teraz:
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2011-08-25 16:18:24
Ostatnio zmieniony: 2011-08-25 13:15:36
Ostatnio zmieniony: 2011-08-24 16:54:28
Ostatnio zmieniony: 2011-03-18 14:42:20
Ostatnio zmieniony: 2011-03-11 15:00:10
Dodaj komentarz