Jak zrobić tani i szybki marcepan?

Ta przepyszna cukiernicza masa kojarzona jest przede wszystkim z migdałami i uciążliwym przygotowaniem. Otóż niekoniecznie, gdyż jest przepis omijający te wszystkie problemy!

  • 850g cukru pudru
  • 150g białego cukru
  • 8-9 łyżek mleka w proszku
  • 1 ugotowany (spory) ziemniak
  • 2 łyżeczki zimnego masła
  • 1 olejek migdałowy
1

Ugotowanego ziemniaka dokładnie trzemy lub ubijamy na jednolitą masę.


2

Dodajemy cukier puder, cukier oraz mleko w proszku i masło. Zaczynamy ugniatać.


3

Ugniatając dodajemy olejek migdałowy i doprowadzamy mieszaninę do jednolitości.


4

Jeśli masa staje się zbyt rzadka, dodajemy mleka w proszku. Jeśli zaś zbyt gęsta - masła.


5

Gotowy marcepan należy przechowywać w hermetycznym środowisku - np. ściśle owinąć go aluminiową folią, aby nie wysechł.


6

Smacznego :)


7

Uwagi i spostrzeżenia

- Do masy można też dodać składniki ponadprogramowe (np. kakao) co w rezultacie da nam marcepan smakowy!


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 10.03.2010

Komentarze

moze kiedys wypróbuje, ale nie przepadam...

Ostatnio zmieniony: 2011-08-25 16:18:24

Mmmmm, ciekawe. Muszę kiedyś wypróbować ;)

Ostatnio zmieniony: 2011-08-25 13:15:36

Nie przepadam za marcepanem, ale przepis godny polecenia :-) Pozdrawiam serdecznie

Ostatnio zmieniony: 2011-08-24 16:54:28

ciekawy sposób

Ostatnio zmieniony: 2011-03-18 14:42:20

Uwielbiam marcepan :D

Ostatnio zmieniony: 2011-03-11 15:00:10

Eeee, poza sztucznym aromatem migdałów nie ma to nic wspólnego z marcepanem. To raczej masa marcepanopodobna.

Muszę wypróbować, bo metoda ciekawa i wydaje się, że kosztowo też całkiem atrakcyjna :). I taki marcepan można spokojnie dodawać do ciast i ciastek?
Jest przepyszny i idealnie nadaje się do robienia np. deserowych ciastek :)