Jak zrobić szyszki z ryżu preparowanego?

Ich smak pamiętam z dzieciństwa - pierwsze wyjazdy kolonijne do Małego Cichego. To był obowiązkowy zakup ilekroć znalazłam się w Zakopanym. Karmelizowane szyszki z ryżu preparowanego - bo o nich tu mowa - to prosty i smaczny przepis. Na dodatek niedrogi. Polecam.

  • Składniki:
  • - 50 dag preparowanego ryżu
  • - 25 dag irysów
  • - 25 dag ciągnących krówek
  • - 25 dag margaryny
  • - 2 łyżki kakao
1

Iryski i krówki roztapiamy razem na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy się rozpuszczą dodajemy margarynę i kakao. Całość dokładnie łączymy tak by powstała jednolita masa. Gotową ściągamy z palnika i nieco studzimy.


2

Do lekko ostudzonej masy wsypujemy preparowany ryż. Wszystko razem mieszamy. Łyżką nabieramy porcję i formujemy dłońmi zgrabne szyszki. Tak przygotowane odstawiamy na półtorej godziny w chłodne miejsce, by mogły zastygnąć.


3

Uwagi i spostrzeżenia

    • Jeśli nie chcesz czekać tak długo możesz szyszki umieścić w lodówce. Po około 45 minutach powinny być już gotowe do ich schrupania.


    • Można pominąć kakao w przepisie.



Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 08.08.2012

Komentarze

Również dawniej się tym zajadałem. Pyszności. Z pewnością sobie zrobię.

Ostatnio zmieniony: 2013-05-09 23:43:59

super porada, dzięki

Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:00:44

Ciekawe, nie pamiętam takiego łakocia.

Ostatnio zmieniony: 2012-09-13 18:37:20

Dla mnie to też smak dzieciństwa. Przypomniałaś mi ten przepis i wczoraj nabrałam ochoty na szyszki ale niestety nie dostałam nigdzie irysów - jakimi innymi cukierkami można je zastąpić ?

Ostatnio zmieniony: 2012-08-21 08:06:31