Jak zrobić szyszki z ryżu preparowanego?
Ich smak pamiętam z dzieciństwa - pierwsze wyjazdy kolonijne do Małego Cichego. To był obowiązkowy zakup ilekroć znalazłam się w Zakopanym. Karmelizowane szyszki z ryżu preparowanego - bo o nich tu mowa - to prosty i smaczny przepis. Na dodatek niedrogi. Polecam.
- • Składniki:
- • - 50 dag preparowanego ryżu
- • - 25 dag irysów
- • - 25 dag ciągnących krówek
- • - 25 dag margaryny
- • - 2 łyżki kakao
Iryski i krówki roztapiamy razem na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy się rozpuszczą dodajemy margarynę i kakao. Całość dokładnie łączymy tak by powstała jednolita masa. Gotową ściągamy z palnika i nieco studzimy.
Do lekko ostudzonej masy wsypujemy preparowany ryż. Wszystko razem mieszamy. Łyżką nabieramy porcję i formujemy dłońmi zgrabne szyszki. Tak przygotowane odstawiamy na półtorej godziny w chłodne miejsce, by mogły zastygnąć.
Uwagi i spostrzeżenia
- •
- •Jeśli nie chcesz czekać tak długo możesz szyszki umieścić w lodówce. Po około 45 minutach powinny być już gotowe do ich schrupania.
- •
- •Można pominąć kakao w przepisie.
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-05-09 23:43:59
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:00:44
Ostatnio zmieniony: 2012-09-13 18:37:20
Ostatnio zmieniony: 2012-08-21 08:06:31
Dodaj komentarz