Jak zrobić szybkie i pyszne babeczki marchewkowe?

Babeczki marchewkowe to pyszny, łatwy i szybki deser. Korzystając z urządzenia typu Termomix przygotowanie ciasta nie zajmuje dłużej niż 10 minut. Przepis podaję dla osób korzystających z tej maszyny - w nawiasach przeliczenie na tradycyjne miary.

  • 200g jabłka w cwiartkach z wycietymi środkami
  • 350g obranej marchwi
  • 300g mąki pszennej
  • 250g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 180g oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego /ok. szklanki/
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 MT rodzynek /ok. 1/2 szklanki/
  • 1 MT orzechów włoskich /ok. 1/2 szklanki/
1

Marchew i jabłka włożyć do maszyny. Ucierać przez 10 sekund na obrotach 5.


2

Dodać pozostały składniki poza rodzynkami i orzechami. Mieszać przez 10 sekund na obrotach 5.


3

Dodać rodzynki i orzechy. Włączyć obroty wsteczne. Mieszać przez 10 sekund na obrotach 4.


4

Ciasto wlewać do formy po brzegi. Formę można wcześniej wysmarować tłuszczem i posypać bułką lub używać jednorazowych bibułek do tego celu.


5

Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.


6

Wyłączyć piekarnik. Uchylić drzwiczki i pozostawić do wystygnięcia z ciastem w środku.


7

Przed podaniem posypać cukrem-pudrem lub lukrem. /Jak zrobić lukier w innej mojej poradzie./ Pysznie smakują z kawą lub mlekiem.


8

Uwagi i spostrzeżenia

  • Babeczki można mrozić. Rozmrażanie trwa 10 sekund w kuchence mikrofalowej. Idealny deser do kawy dla niezapowiedzianych gości. :)

  • Do ciasta można dodac orzechy laskowe lub płatki kokosowe

  • Proporcja wystarczan na zrobienie ok. 20 babeczek.


Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 20.02.2011

Komentarze

Witam, Nie próbowałam zamieniac na razie:) Póki co rozkoszuję się "oryginalnym" smakiem. :)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-28 09:25:32

pysznie sie zapowiada. Próbowała Pani zamienić mąkę przenną inną np kukurydzianą lub ryżową. Szukam przepisó dla dziecka a ten był by super

Ostatnio zmieniony: 2011-03-18 20:18:18