Jak zrobić szybkie ciasto z kisieli?
Jest to szybkie, tanie, i proste ciasto, które można zrobić i upiec w ciągu godziny. Zawsze wychodzi - nie ma obaw, że coś zepsujemy.
- • 5 - 6 jajek , szklanka cukru, szklanka mąki, cukier waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka oleju, tłuszcz do smarowania blachy, mąka do posypania blachy
1
Jajka ubij z cukrem i cukrem pudrem na gładką masę.
2
Dodaj szklankę mąki, proszek do pieczenia, i szklankę oleju.
3
Ciągle ucierając ciasto wsyp kisiele i ucieraj jeszcze ok. 3 minuty.
4
Wysmaruj blachę do pieczenia tłuszczem i posyp mąką.
5
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 C. Ciasto piec 45 minut. Gotowe!
6
Ciasto może mieć różne smaki i kolory - w zależności od tego, jakiego kisielu użyjesz. Ja dodałam kisiel cytrynowy, dlatego moje ciasto ma kolor żółty. Jeśli użyjesz, np. truskawkowego kisielu, ciasto będzie miało różowy kolorek.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Fajne, proste i się rzeczywiście udaje ;-)
należy dodać 3 kisiele
a ile tych kisieli trzeba dodać? w przepisie nie pisze.
po drugie - kisiel to tak naprawdę mąka ziemniaczana, cukier i dodatki zapachowo-smakowe i barwniki - ot cały sekret. podobnie budyń. więc gdyby dodać do tego ciasta po prostu ekwiwalent w mące ziemniaczanej, to też by wyszło - tylko, że nie było smaku i koloru danego kisielu.
po drugie - kisiel to tak naprawdę mąka ziemniaczana, cukier i dodatki zapachowo-smakowe i barwniki - ot cały sekret. podobnie budyń. więc gdyby dodać do tego ciasta po prostu ekwiwalent w mące ziemniaczanej, to też by wyszło - tylko, że nie było smaku i koloru danego kisielu.
a ile tych kisieli trzeba dodać? w przepisie nie pisze.
po drugie - kisiel to tak naprawdę mąka ziemniaczana, cukier i dodatki zapachowo-smakowe i barwniki - ot cały sekret. podobnie budyń. więc gdyby dodać do tego ciasta po prostu ekwiwalent w mące ziemniaczanej, to też by wyszło - tylko, że nie było smaku i koloru danego kisielu.
po drugie - kisiel to tak naprawdę mąka ziemniaczana, cukier i dodatki zapachowo-smakowe i barwniki - ot cały sekret. podobnie budyń. więc gdyby dodać do tego ciasta po prostu ekwiwalent w mące ziemniaczanej, to też by wyszło - tylko, że nie było smaku i koloru danego kisielu.
Super przepis, na pewno wypróbuję. Pozdrawiam ;)
Dodaj komentarz