Jak zrobić szybki torcik ?
Przepis który z pewnością przypadnie do gustu dzieciom. Torcik robi się łatwo i szybko, a smak jest wyśmienity. Gorąco polecam.
- • Składniki torcika:
- • - 3 opakowania różnokolorowych galaretek
- • - 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- • - 2 opakowania bitej śmietany w proszku
- • - elementy dekoracyjne jak owoce, cukierki itp.
- • - mleko do bitej śmietany ok. 400 ml
- • - gorąca woda do rozpuszczenia galaretek
foto: ShaVi
Najpierw rozpuszczamy galaretki. Dwie z nich w 400 ml wody, a jedną w 300 ml (ta będzie na wierzch torcika). Rozpuszczone galaretki odstawiamy.
foto: ShaVi
Następnie tortownicę wykładamy okrągłymi biszkoptami jak najszczelniej.
foto: ShaVi
Gdy galaretki zaczną nam już powoli gęstnieć dwie z nich będziemy łączyć z bitą śmietaną.
Robimy to w następujący sposób:
Bitą śmietanę robimy według instrukcji na opakowaniu (zazwyczaj dolewamy do proszku 200 ml schłodzonego mleka i miksujemy około 5 minut). Do ubitej śmietany dodajemy powoli tężejącą galaretkę. Gotowy krem galaretkowo - śmietankowy wylewamy na biszkopty (tak mniej więcej do połowy wysokości - bo chcemy uzyskać dwie różnobarwne warstwy).
W ten sam sposób postępujemy z drugą galaretką.
foto: ShaVi
Gdy już ułożyliśmy obie warstwy mas przyozdabiamy ciasto wedle upodobań. Ja użyłam do tego cukierków pudrowych.
foto: ShaVi
Na ozdoby wylewamy Naszą trzecią, tężejącą już galaretkę (tę do której rozpuszczenia użyliśmy tylko 300 ml wody). Całość wstawiamy do lodówki by galaretka dobrze stężała.
Uwagi i spostrzeżenia
- •
- •Do robienia torcika warto zaangażować dzieciaki. Bawią się przy tym naprawdę świetnie.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-05-22 17:57:36
Ostatnio zmieniony: 2013-05-15 09:20:53
Ostatnio zmieniony: 2013-05-15 07:54:36
Ostatnio zmieniony: 2013-05-13 15:08:09
Dodaj komentarz