Jak zrobić szybki torcik ?
Przepis który z pewnością przypadnie do gustu dzieciom. Torcik robi się łatwo i szybko, a smak jest wyśmienity. Gorąco polecam.
- • Składniki torcika:
- • - 3 opakowania różnokolorowych galaretek
- • - 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- • - 2 opakowania bitej śmietany w proszku
- • - elementy dekoracyjne jak owoce, cukierki itp.
- • - mleko do bitej śmietany ok. 400 ml
- • - gorąca woda do rozpuszczenia galaretek
Najpierw rozpuszczamy galaretki. Dwie z nich w 400 ml wody, a jedną w 300 ml (ta będzie na wierzch torcika). Rozpuszczone galaretki odstawiamy.
Następnie tortownicę wykładamy okrągłymi biszkoptami jak najszczelniej.
Gdy galaretki zaczną nam już powoli gęstnieć dwie z nich będziemy łączyć z bitą śmietaną.
Robimy to w następujący sposób:
Bitą śmietanę robimy według instrukcji na opakowaniu (zazwyczaj dolewamy do proszku 200 ml schłodzonego mleka i miksujemy około 5 minut). Do ubitej śmietany dodajemy powoli tężejącą galaretkę. Gotowy krem galaretkowo - śmietankowy wylewamy na biszkopty (tak mniej więcej do połowy wysokości - bo chcemy uzyskać dwie różnobarwne warstwy).
W ten sam sposób postępujemy z drugą galaretką.
Gdy już ułożyliśmy obie warstwy mas przyozdabiamy ciasto wedle upodobań. Ja użyłam do tego cukierków pudrowych.
Na ozdoby wylewamy Naszą trzecią, tężejącą już galaretkę (tę do której rozpuszczenia użyliśmy tylko 300 ml wody). Całość wstawiamy do lodówki by galaretka dobrze stężała.
Uwagi i spostrzeżenia
- •
- •Do robienia torcika warto zaangażować dzieciaki. Bawią się przy tym naprawdę świetnie.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-05-22 17:57:36
Ostatnio zmieniony: 2013-05-15 09:20:53
Ostatnio zmieniony: 2013-05-15 07:54:36
Ostatnio zmieniony: 2013-05-13 15:08:09
Dodaj komentarz