Jak zrobić szybki obiad - eskalopki?
Przepis na bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu obiad, porcje spokojnie wystarczą na 4-5 osób, oczywiście można zmniejszyć ilość składników.
- • makaron, piersi z kurczaka, groszek mrożony, gorące kubki serowe, sól, woda, śmietana 18%
Przygotuj:
- piersi z kurczaka (około 80 dag)
- makaron penne (grube rurki) w zależności, jaki uda Ci się kupić: 400-500 g - są różnie pakowane
- śmietana 18% (duży kubek)
- 3 gorące kubki serowe
- opakowanie groszku mrożonego (sam groszek bez marchewki ani innych wynalazków)
Nastaw posoloną wodę - gdy zacznie wrzeć, wsyp makaron i gotuj przez 10 minut.
W międzyczasie gdy woda będzie się gotować, pokrój mięso na małe kawałki i podsmaż na oleju.
Mniej więcej w 5-6. minucie wsyp mrożony groszek do makaronu.
Do usmażonego mięsa (cały czas na ogniu) wlej śmietanę, wodę (1/3 kubka od śmietany), wsyp gorące kubki i rozmieszaj, całość gotuj przez 5-7 min, dopóki nie zgęstnieje.
Odcedź makaron z groszkiem i połącz z mięsem i śmietaną.
Gotowe! Łącznie z przygotowaniami i gotowaniem wody potrawa nie powinna zająć więcej jak 30 min.
Dodaj komentarz