Jak zrobić szybką przekąskę z tuńczyka i makaronu?

Masz niespodziewanych gości? Nie masz pomysłu na szybką przekąskę? A może po prostu masz ochotę na coś czego jeszcze nie było w Twojej kuchni? Polecam szybkie danie z tuńczyka i makaronu.

  • makaron świderki
  • tuńczyk kawałki
  • majonez
  • głęboka miska
  • przyprawy
1

Jedynymi składnikami jakich będziesz potrzebować są:
- tuńczyk z puszki (najlepiej kawałki, gdyż rozdrobniony jest zbyt wodnisty)
- makaron świderki (lub rurki jeśli nie mamy dostępu do świderków)
- majonez, np. Winiary.


2

Gotujemy makaron. Na jedną puszkę tuńczyka wystarczy około 70% przeciętnego opakowania.


3

W międzyczasie, kiedy makaron się gotuje, odcedzamy przez sitko tuńczyka, a następnie wrzucamy go do miski.


4

Do tuńczyka dodajemy majonez - ilość według uznania. Musimy uzyskać jednolitą konsystencję.


5

Kiedy makaron jest już gotowy, oczywiście odcedzamy go, czekamy aż ostygnie a następnie wrzucamy do głębokiej miski.


6

Do makaronu stopniowo dodajemy naszej pasty z tuńczyka, całość mieszamy do momentu, aż cały makaron jest pokryty warstwą pasty. Możemy dodać jej więcej lub mniej. Całość możemy przyprawić wedle upodobań.


7

Jeśli uznamy, że jest jej już wystarczająco dużo na makaronie, a zostało nam pasty jeszcze dość sporo, możemy zostawić ją na kolację - wystarczy posmarować pastą pieczywo :)


8

Danie ma jednolity kolor i może wyglądać nieapetycznie. Żeby uniknąć skrzywionych min można użyć makaronu kolorowego co znacznie ożywi wygląd potrawy.
Możemy także dowolnie je modyfikować, dodając np. warzyw. W końcu nikt nie broni nam eksperymentować :)


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 28.01.2013

Komentarze