Jak zrobić szwajcarski orzechowiec?
To wyjątkowo pyszny, choć niepozornie wyglądający przysmak. Ciekawa propozycja dla tych, którym znudził się tradycyjny orzechowiec. Moi domownicy wprost go uwielbiają.
- • SKŁADNIKI NA CIASTO:
- • - 15 dag cukru
- • - 30 dag mąki
- • - 15 dag masła
- • - 1 duże jajko
- • - szczypta soli
- • SKŁADNIKI MASY ORZECHOWEJ:
- • - 30 dag cukru
- • - 25 dag posiekanych orzechów włoskich
- • - 300 ml śmietanki 18 %
- • - 1 - 2 łyżki miodu
Z przesianej mąki, cukru, masła, jajka i szczypty soli wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta należy odłożyć, pozostałą zaś resztą (2/3 ciasta) wylepić trzeba tortownicę tak, by uformować brzegi wysokości około 3 cm (korzystać należy z tortownicy o średnicy 24 cm, która ma być oprószona mąką).
Aby przygotować masę najpierw należy rozpuścić w garnku cukier cały czas mieszając by się nie przypalił. Następnie nie przerywając mieszania wlać należy do cukru śmietanę. Na samym końcu dodać należy do masy śmietanowej orzechy i miód. Całość mieszając dokładnie łączymy po czym ściągamy z ognia i studzimy.
Ochłodzoną nieco masę wyłożyć należy na ciasto. Pozostawioną 1/3 ciasta należy rozwałkować i przykryć nią masę orzechową. Wierzch ciasta należy gęsto nakłuć. Placek piec należy najpierw 10 minut w 200 stopniach, a następnie 30 minut w 180.
Gotowy wypiek można posypać z wierzchu cukrem pudrem.
Uwagi i spostrzeżenia
- •
- •Zamiast masła można użyć margaryny.
- •
- •Obrane orzechy można rozkruszyć w robocie lecz trzeba uważać by nie wyszły zbyt drobne.
- •
- •Ciekawie smakuje również mieszanką orzechów włoskich z laskowymi.
Galeria


Dodaj komentarz