Jak zrobić sos czosnkowy?

Możemy zrobić sos czosnkowy na bazie samego majonezu oraz wersję łagodniejszą, stosując jogurt. Nie trzeba rozpisywać się, jak zrobić sos czosnkowy, bo jest naprawdę prosty w przyrządzeniu. To propozycja dla smakoszy czosnkowych specjałów.

  • 4 ząbki średniego czosnku.
  • Jeden jogurt.
  • Cytryna do smaku.
  • Majonez, sól i pieprz oraz zioła, które uwielbiamy.
1

Sos czosnkowy smakuje wybornie z pieczywem z pieca lub tostera. Stanowi wspaniały dodatek do kanapek z wędliną, sałatek, jako sos do polania, a najlepiej sprawdza się do każdej pizzy, podkreślając jej smak.


2

W wersji ostrej stosujemy majonez oraz większą ilość czosnku. Sos czosnkowy jest bardzo wyrazisty i trochę pikantny. Wszystko według własnego uznania. Czosnek jest bardzo zdrowy i należy jeść go przy każdej okazji, ponieważ zawiera antybiotyk, który chroni przed infekcjami chorobowymi.


3

Ważne jest, aby sos czosnkowy był zrobiony tak, aby tworzył jednolitą masę. Do tego stosujemy wyciskarkę do czosnku lub nożem bardzo drobno rozgniatamy. Możemy też zmiażdżyć go widelcem lub tłuczkiem do mięsa.


4

Tak rozdrobiony czosnek dodajemy do majonezu, odrobinę wciskamy cytryny, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Alternatywnie można dodawać zioła, które lubimy, ale pamiętajmy o zachowaniu smaku sosu czosnkowego.


5
http://www.flickr.com/photos/richardnorth/7315115016/sizes/m/in/photostream/ http://www.flickr.com/photos/richardnorth/7315115016/sizes/m/in/photostream/

Wersja lekka zrobiona jest w podobny sposób z taką różnicą, że, zamiast majonezu stosujemy sam jogurt. Wówczas sos czosnkowy idealnie nadaje się do zielonej sałaty. W szybki sposób można sos czosnkowy urozmaicić, dodając do niego ogórka zielonego, pokrojonego w drobne kosteczki, uzyskując słynny sos grecki tzatziki. To propozycja z kolei dla tych, którzy cenią sobie greckie przystawki.


6

Uwagi i spostrzeżenia

  • Dla wersji lekkiej, jeden ogórek zielony.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 07.10.2012

Komentarze

Jak jemy czosnek, to jabłko niweluje jego zapach. Czosnek genialnie wychodzi na grillu taki w całości, trochę robi się miękki i można go posmarować z masłem. Odnośnie czosnku z zalewy, ząbki są twarde i chrupiące, smak trochę kwaskowaty, ale nie ma tradycyjnego zapachu czosnku, ostatnio czosnek w tym wydaniu stał się moim, ulubionym dodatkiem do drugiego dania. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2013-05-05 13:12:21

Uwielbiam czosnek w każdej postaci. Niestety nie jadam zbyt często z uwagi na zapachy... :(

Ostatnio zmieniony: 2013-05-04 02:17:34

ooooooooo nie próbowalam takiego czosnku z zalewy

Ostatnio zmieniony: 2013-04-21 21:44:19

Ostatnio z własnych zapraw odkryłam genialny smak czosnku z zalewy ogórkowej z kiszonych ogórków, potrafię kilka ząbków zjeść do obiadu, jak wyłowię z butli 5l. Smak czosnku, jak kiszone ogórki.

Ostatnio zmieniony: 2013-04-21 10:15:47

no wlasnie swietny pomysl dla tych, co nie lubia czosnku

Ostatnio zmieniony: 2013-04-14 22:14:50

Czosnek jest bardzo zdrowy. To naturalny antybiotyk, który potrafi skutecznie walczyć z przeziębieniami. Warto jeść czosnek dla własnego zdrowia. Można czosnek "przemycać" w różnych postaciach, jak ktoś jego nie lubi. Najlepiej sprawdza się, jako sos czosnkowy do pizzy albo na kanapki. Pycha.

Ostatnio zmieniony: 2013-02-24 11:19:41

Lubie czosnek, myślę, że sos będzie smakował. pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 22:42:40

Tak to jest mały minus, ale zawsze można koleżankę, kolegę poczęstować i problem z głowy:). Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2013-02-22 19:24:40

Z sosem czosnkowym jest jeden problem... Trochę niezręcznie rozmawia mi się z kimś w pracy, gdy posmaruję sosikiem kanapki ;)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-21 23:51:21

To polecam, jak lubisz czosnek.

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 20:57:04

Dobra porada, dzięki:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 14:39:19

super

Ostatnio zmieniony: 2013-01-23 14:11:19

Polecam. Potrawa inaczej, lepiej smakuje.

Ostatnio zmieniony: 2012-12-10 20:30:15

Uwielbiam czosnek i sos czosnkowy. Mniam

Ostatnio zmieniony: 2012-12-10 19:35:31

muszę wypróbować

Ostatnio zmieniony: 2012-12-09 23:24:49

Ja uwielbiam ten sos. Naprawdę wystarczy kilkanaście minut, by stworzyć taki sos wraz z przystawką. Polecam.

Ostatnio zmieniony: 2012-11-06 21:03:34

Extra sos . I do tego jaki prosty

Ostatnio zmieniony: 2012-11-06 10:36:01