Jak zrobić sorbet truskawkowy?

Dobry deser na zimno w gorące dni możesz zrobić samemu. To bardzo proste i szybkie. Tylko z naturalnych składników.

  • 50dag truskawek, 3/4 szkl. cukru, szklanka soku z pomarańczy, cytryna, 4 łyżki alkoholu
1

Truskawki pokrój na pół, zasyp cukrem i odstaw na 2 godziny.


2

Przetrzyj przez sitko.


3

Dodaj sok pomarańczowy, sok z cytryny i ewentualnie alkohol. Wymieszaj.


4

Przelej do płaskiego pojemnika plastikowego, przykryj i zamrażaj 6 godzin.


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Przed podaniem wyjąć z zamrażalnika na 5 minut, aby masa lekko zmiękła.

  • Mozna uformować kulki lub rozgnieść widelcem.

  • Podawać z owocami, bita śmietaną.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 09.07.2011

Komentarze