Jak zrobić sorbet truskawkowy?
Dobry deser na zimno w gorące dni możesz zrobić samemu. To bardzo proste i szybkie. Tylko z naturalnych składników.
- • 50dag truskawek, 3/4 szkl. cukru, szklanka soku z pomarańczy, cytryna, 4 łyżki alkoholu
1
Truskawki pokrój na pół, zasyp cukrem i odstaw na 2 godziny.
2
Przetrzyj przez sitko.
3
Dodaj sok pomarańczowy, sok z cytryny i ewentualnie alkohol. Wymieszaj.
4
Przelej do płaskiego pojemnika plastikowego, przykryj i zamrażaj 6 godzin.
5
Uwagi i spostrzeżenia
- •Przed podaniem wyjąć z zamrażalnika na 5 minut, aby masa lekko zmiękła.
- •Mozna uformować kulki lub rozgnieść widelcem.
- •Podawać z owocami, bita śmietaną.
Dodaj komentarz