Jak zrobić słodkie grzanki?
"Kto chleb ciska, ten go po śmierci będzie zbierał" - to stare polskie przysłowie przypomina nam, żebyśmy na darmo chleba nie wyrzucali. Ta porada będzie o tym jak czerstwy chleb przerobić na pyszne danie.
- • Czerstwy chleb
- • Mleko
- • Jajka
- • Cukier puder
Kroimy chleb. Jeżeli robimy ze świeżego chleba powinny mieć szerokość około 2 cm. Czym bardziej twardy tym chudsze powinny być kromki.
Maczamy kromki w talerzu wypełnionym mlekiem. Długość namaczania zależy od grubości i świeżości chleba, ale nie powinno to przekraczać kilkudziesięciu sekund. Wyjmujemy.
Wkładamy teraz kromkę do drugiego talerza, do którego uprzednio wbiliśmy i rozmieszaliśmy jajko. Wyjmujemy i wrzucamy na patelnie.
Smażymy do uzyskania złocistego koloru.
Posypcie cukrem pudrem.
Smacznego!
Uwagi i spostrzeżenia
- •Danie jest tak banalne w wykonaniu, że zrobi je nawet dziecko. To wspaniały i pożywny posiłek.
• Przeczytaj teraz:
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 10:59:04
Ostatnio zmieniony: 2011-02-21 15:49:42
Dodaj komentarz