Jak zrobić słodkie grzanki?

"Kto chleb ciska, ten go po śmierci będzie zbierał" - to stare polskie przysłowie przypomina nam, żebyśmy na darmo chleba nie wyrzucali. Ta porada będzie o tym jak czerstwy chleb przerobić na pyszne danie.

  • Czerstwy chleb
  • Mleko
  • Jajka
  • Cukier puder
1

Kroimy chleb. Jeżeli robimy ze świeżego chleba powinny mieć szerokość około 2 cm. Czym bardziej twardy tym chudsze powinny być kromki.


2

Maczamy kromki w talerzu wypełnionym mlekiem. Długość namaczania zależy od grubości i świeżości chleba, ale nie powinno to przekraczać kilkudziesięciu sekund. Wyjmujemy.


3

Wkładamy teraz kromkę do drugiego talerza, do którego uprzednio wbiliśmy i rozmieszaliśmy jajko. Wyjmujemy i wrzucamy na patelnie.


4

Smażymy do uzyskania złocistego koloru.


5

Posypcie cukrem pudrem.
Smacznego!


6

Uwagi i spostrzeżenia

  • Danie jest tak banalne w wykonaniu, że zrobi je nawet dziecko. To wspaniały i pożywny posiłek.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 27.12.2010

Komentarze

super porada

Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 10:59:04

Dobra porada. Rzeczywiście czasem zostaje nam kilka kromek czerstwego chleba i nie bardzo wiemy co z nimi zrobić -ja już teraz wiem :-)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-21 15:49:42