Jak zrobić śledzie w kwaśnej marynacie?
Tak przyrządzone śledzie nadają się jako zakąska, są wyśmienite w smaku
- • 6 pojedynczych solonych płatów śledziowych
- • 1 duża cebula
- • 1/2 szklanki wody
- • 1/2 szklanki octu 10%
- • 2 łyżeczki cukru
- • szczypta pieprzu
- • 4 łyżki oleju
1
1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki octu 10 %, 2 łyżeczki cukru zagotuj i .ostudź
2
Solone płaty śledziowe opłucz i pokrój w drobne dzwonka, natomiast cebulę w drobną kostkę, lub jak kto woli w krążki.
3
Pokrojone śledzie i cebulę dopraw pieprzem, zalej przygotowaną zalewą octową, dodaj 4 łyżki oleju i pozostaw w chłodnym miejscu przynajmniej na jedną dobę
4
Uwagi i spostrzeżenia
- •Do śledzi można dodać ziele angielskie i listek laurowy
- •Jeżeli uważasz, że zalewa jest zbyt kwaśna, to dodaj mniej octu
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
bardzo lubię śledzie
Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:35:55
Dodaj komentarz