Jak zrobić śledzie w kwaśnej marynacie?

Tak przyrządzone śledzie nadają się jako zakąska, są wyśmienite w smaku

  • 6 pojedynczych solonych płatów śledziowych
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta pieprzu
  • 4 łyżki oleju
1

1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki octu 10 %, 2 łyżeczki cukru zagotuj i .ostudź


2

Solone płaty śledziowe opłucz i pokrój w drobne dzwonka, natomiast cebulę w drobną kostkę, lub jak kto woli w krążki.


3

Pokrojone śledzie i cebulę dopraw pieprzem, zalej przygotowaną zalewą octową, dodaj 4 łyżki oleju i pozostaw w chłodnym miejscu przynajmniej na jedną dobę


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • Do śledzi można dodać ziele angielskie i listek laurowy

  • Jeżeli uważasz, że zalewa jest zbyt kwaśna, to dodaj mniej octu


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 02.02.2011

Komentarze

bardzo lubię śledzie

Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:35:55