Jak zrobić sałatkę z zupką chińską?
Jeżeli nie jesteś mistrzem kuchni a chciałbyś zrobić dobra sałatkę to właśnie porada dla Ciebie.
- • kapusta pekińska
- • 2 duże cebule (sałatkowe, te czerwone)
- • puszka kukurydzy
- • 3 duże ogórki kiszone
- • podwójna pierś z kurczaka
- • zupka chińska (najlepiej pikantna, ostra, jakiś rosół)
- • przyprawy:-majonez - śmietana - ketchup - pieprz - olej - sól - przyprawa gyros
Na początku kroimy cebulę w kostkę, troszkę solimy, pomieszać i odstawić na co najmniej godzinę (wtedy wyjdzie z niej ta gorycz). Ja używam tej czerwonej cebulki jest smaczniejsza.
Skroić kapustę pekińską w „paski”, wcześniej wykrawając białe środki (głąb) .
Pokroić ogórki kiszone w kosteczkę.
Następnie dobieramy się do piersi z kurczaka. Kroimy go w drobniutką kosteczkę, troszkę doprawiamy (posolić i popieprzyć) i podsmażyć na oleju, pod koniec posypać przyprawą gros i jeszcze chwilkę podsmażyć i odstawić do wystygnięcia.
Zrobić zupkę chińską , tylko zalać niedużą ilością wody, żeby nie zrobiła się paćka, tylko żeby makaron napęczniał. Resztę wody odlać.
Doprawić solą i pieprzem.
Dodać 1/3 majonezu, 1/3 ketchupu, 1/3 śmietany - takie proporcje mniej więcej po równo i wymieszać.
Uwagi i spostrzeżenia
-
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
...
Ostatnio zmieniony: 2011-02-18 23:37:04
Dodaj komentarz