Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i ryżem?

Polecam przepis na sałatkę z tuńczykiem i ryżem. W szczególności dla osób, które lubią tuńczyka i mają dosyć standardowych sałatek jarzynowych:-)

  • Puszka tuńczyka
  • dwa pory
  • dwa woreczki ryżu
  • mały majonez
  • puszka groszku
  • pięć jajek
  • mały słoik ogórków kiszonych
  • 10-15 dkg żółtego sera
  • przyprawy
1

Ryż w woreczkach wrzuć do zimnej osolonej wody. Gotuj tak długo, by zrobił się miękki (ok. 30 minut, dokładny czas podany jest na opakowaniu)
Po ugotowaniu wysyp go z woreczków na durszlak i dopraw vegetą. Zaczekaj aż ostygnie.


2

Szatkujemy pory na małe kawałeczki. Następnie należy je “sparzyć”, tzn. umieścić je w misce i zalać wrzącą wodą. Odstawić na kilka minut, a następnie odsączyć z nich wodę rękoma.
Ogórki kiszone pokroić na małe kawałeczki i odsączyć w miarę możliwości wodę.


3

Jajka ugotować i również pokroić na małe kawałki.
Ser zetrzeć na grubej tarce.
Odcedzić groszek.
Do wysokiego naczynia wrzucić ostudzony ryż, pory, jajka, ogórki, tuńczyka (nie odsączaj z niego oleju!), ser, odcedzony groszek i cały majonez.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 09.11.2010

Komentarze