Jak zrobić sałatkę z mandarynek?
Przepis na sałatkę z mandarynek i kapusty pekińskiej - do obiadu lub jako przekąska.
- • mandarynki,
- • kapusta pekińska,
- • musztarda francuska,
- • woda,
- • cukier,
- • ocet winny,
- • olej,
- • czosnek,
- • sól
Przygotuj składniki:
- mandarynki - 8szt
- kapusta pekińska - połowa
i do sosu:
- woda 2 łyżki
- ocet winny 1 łyżka
- cukier 1 łyżka
- olej 2 łyżki
- czosnek 1 ząbek
- sól - szczypta
- musztarda francuska 1 łyżka
Mandarynki obierz i każdy ząbek pokrój na 2 części. Kapustę pekińską umyj i rozdziel liście, a następnie je poszatkuj.
Zmieszaj mandarynki z poszatkowaną kapustą.
Przygotuj sos do małego słoiczka - dzięki temu będzie Ci łatwiej go mieszać; wlej: 2 łyżki wody, 2 łyżki oleju, 1 łyżkę musztardy francuskiej, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę octu winnego, dodaj szczyptę soli i przeciśnięty przez praskę lub pocięty i rozgnieciony ząbek czosnku. Zakręć słoiczek i energicznie wstrząśnij, żeby wszystko dokładnie wymieszać.
Polej sosem kapustę z mandarynkami.
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-02-19 13:51:44
Dodaj komentarz