Jak zrobić sałatkę z mandarynek?

Przepis na sałatkę z mandarynek i kapusty pekińskiej - do obiadu lub jako przekąska.

  • mandarynki,
  • kapusta pekińska,
  • musztarda francuska,
  • woda,
  • cukier,
  • ocet winny,
  • olej,
  • czosnek,
  • sól
1

Przygotuj składniki:
- mandarynki - 8szt
- kapusta pekińska - połowa
i do sosu:
- woda 2 łyżki
- ocet winny 1 łyżka
- cukier 1 łyżka
- olej 2 łyżki
- czosnek 1 ząbek
- sól - szczypta
- musztarda francuska 1 łyżka


2

Mandarynki obierz i każdy ząbek pokrój na 2 części. Kapustę pekińską umyj i rozdziel liście, a następnie je poszatkuj.


3

Zmieszaj mandarynki z poszatkowaną kapustą.


4

Przygotuj sos do małego słoiczka - dzięki temu będzie Ci łatwiej go mieszać; wlej: 2 łyżki wody, 2 łyżki oleju, 1 łyżkę musztardy francuskiej, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę octu winnego, dodaj szczyptę soli i przeciśnięty przez praskę lub pocięty i rozgnieciony ząbek czosnku. Zakręć słoiczek i energicznie wstrząśnij, żeby wszystko dokładnie wymieszać.


5

Polej sosem kapustę z mandarynkami.


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 18.12.2010

Komentarze

Takiego przepisu nie znałam. Warto wypróbować.

Ostatnio zmieniony: 2012-02-19 13:51:44