Jak zrobić sałatkę z brokułami i ananasem?
Sałatka brokułowa jest bardzo smaczna, pożywna i efektownie wygląda na stole. Zaletą tej sałatki jest również to, że łatwo i szybko się ją przygotowuje. Polecam!
- • 1 główka brokuła tj. około 500g
- • 1 puszka ananasa
- • 1 puszka fasoli czerwonej
- • 3 łyżki ziaren słonecznika
- • 200g sera żółtego
- • 5 jaj
- • 1 czerwona cebula
- • 1/2 papryki słodkiej czerwonej
- • pieprz i sól

Brokuły podziel na mniejsze różyczki i zamocz na chwilę w osolonej, zimnej wodzie.
W garnku zagotuj około 1,5 litra wody, dodaj 1 łyżeczkę soli i cukru, następnie wrzuć do wrzątku osączone brokuły. Brokuły gotuj przez około 3 minuty, powinny być lekko twardawe, tzn. ugotowane al dente.

Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju, wrzuć 3 łyżki ziaren słonecznika i smaż je przez chwilę, ale nie dopuść do tego, aby się zarumieniły.

Po usmażeniu ziarna słonecznika wysyp je na ręcznik papierowy, aby odsączyć zbędny olej.

5 jaj ugotuj na twardo,wystudź i pokrój na drobne półksiężyce

Ananasa pokrój w grubszą kostkę, cebulę czerwoną w bardzo drobniutką kosteczkę, natomiast ser twardy w drobne paseczki.
Czerwoną fasolę odsącz z zalewy i przepłucz w zimnej wodzie

Sposób przyrządzenia sosu:
dwie łyżki majonezu i dwie łyżki jogurtu naturalnego dokładnie wymieszaj. Jeżeli lubisz smak czosnku, to możesz do sosu dodać 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę.

Ostudzone brokuły, pokrojone ananasy, cebulę, paprykę, ser twardy oraz wypłukaną fasolę czerwoną wrzuć do miski, dopraw pieprzem i w miarę potrzeby solą, dodaj sos i wymieszaj .
Na koniec dodaj pokrojone jajka i również delikatnie wymieszaj, starając się, aby jajka zbytnio się nie rozpadły.
Sałatkę przełóż najlepiej do przezroczystej miski, posyp podsmażonymi ziarnami słonecznika i udekoruj.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:35:37
Ostatnio zmieniony: 2012-03-26 14:12:27
Ostatnio zmieniony: 2011-03-19 20:34:29
Ostatnio zmieniony: 2011-03-01 10:20:37
Ostatnio zmieniony: 2011-02-18 20:45:27
Dodaj komentarz