Jak zrobić sałatkę jarzynową?
Przepis na sałatkę jarzynową - danie nie tylko świąteczne, ale również na imprezy rodzinne czy do obiadu.
- • ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, majonez, groszek, kukurydza, jabłka, sól, jajka, ogórki kiszone
Przygotuj składniki:
- puszka groszku
- puszka kukurydzy
- marchewki (4-6 sztuk)
- pietruszki (4-6 sztuk)
- majonez (średni słoik dobrze sprawdza się winiary)
- jajka (5 sztuk)
- ogórki kiszone (słoik)
- jabłka słodkie (3 szt)
- seler połowa dużego lub jeden mały
- ziemniaki (5szt)
- sól
Warzywa (ziemniaki, marchewka, seler, pietruszka) umyć i zagotować - można je gotować razem. Na tym etapie można, ale nie trzeba obierać - łatwiej obiera się ugotowane.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do dużej miski.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami dodać do jajek.
Ogórki pokroić w kostkę. Wrzucić do jajek i jabłek.
Warzywa obrać, jeżeli nie były wcześniej obierane, i pokroić w kostkę. Dołączyć do poprzednich składników.
Dodać odsączone: kukurydze z puszki i groszek z puszki.
Dodać majonez i posolić do smaku następnie bardzo dobrze wymieszać. Kolejność dodawania składników nie jest istotna tzn. nie trzeba się trzymać przepisu - ważne, żeby wszystkie składniki zostały dodane.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-02-19 13:49:42
Dodaj komentarz