Jak zrobić rybę w sosie słodko-kwaśnym?
Polecam rybę w nietypowej postaci w sosie słodko-kwaśnym. Ta ryba smakują inaczej - miła odmiana dania obiadowego lub na kolację.
- • 1 słoik sosu słodko-kwaśnego ok. 400g
- • 500g fileta białej ryby pociętej w paski ok 5cm
- • ciasto do panierowania - mąka kukurydziana, jajko, woda
- • 60ml oleju słonecznikowego
- • 150g czerwonej papryki pociętej w plastry ok 2,5cm
- • ½ zielonej cebuli pokrojonej w plasterki do przybrania
- • 2 woreczki białego ryżu
Przepis zaczniemy od zrobienia ciasta do panierowania. Potrzebne do tego będą : mąka kukurydziana, jajko i woda. Jajko roztrzep w głębokim talerzu dodaj mąkę i trochę wody tak aby powstała papka.
Najlepsza będzie biała ryba np. panga lub sola. Rozmrożona i odsączoną rybę pokrój na ok. 5cm długości kawałki. Kawałki te obtocz w cieście do panierowania i smaż na głębokim tłuszczu do momentu aż ryba będzie miała złocisty kolor.
Przygotuj ryż – do gotującej wody włóż 2 woreczki ryżu i gotuj ok. 15-20 min.
Usmażoną rybę wyjmij i dokładnie odsącz z tłuszczu. W międzyczasie na tłuszczu na którym była smażona ryba usmaż czerwoną paprykę pociętą w plasterki o dł ok. 2,5cm. Usmażoną paprykę zdejmij z patelni.
Na czystej patelni podgrzej sos słodko-kwaśny. Następnie dodaj do sosu smażoną rybę oraz czerwoną paprykę całość delikatnie mieszając.
Wyłóż ryż i na niego rybę z papryką. Gotowe danie posyp pokrojoną zieloną cebulą.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Aby było oryginalniej rybę można ułożyć na talerzu w kopczyk.
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2011-09-29 20:11:54
Ostatnio zmieniony: 2011-09-01 21:02:18
Dodaj komentarz