Jak zrobić rybę w sosie słodko-kwaśnym?

Polecam rybę w nietypowej postaci w sosie słodko-kwaśnym. Ta ryba smakują inaczej - miła odmiana dania obiadowego lub na kolację.

  • 1 słoik sosu słodko-kwaśnego ok. 400g
  • 500g fileta białej ryby pociętej w paski ok 5cm
  • ciasto do panierowania - mąka kukurydziana, jajko, woda
  • 60ml oleju słonecznikowego
  • 150g czerwonej papryki pociętej w plastry ok 2,5cm
  • ½ zielonej cebuli pokrojonej w plasterki do przybrania
  • 2 woreczki białego ryżu
1

Przepis zaczniemy od zrobienia ciasta do panierowania. Potrzebne do tego będą : mąka kukurydziana, jajko i woda. Jajko roztrzep w głębokim talerzu dodaj mąkę i trochę wody tak aby powstała papka.


2

Najlepsza będzie biała ryba np. panga lub sola. Rozmrożona i odsączoną rybę pokrój na ok. 5cm długości kawałki. Kawałki te obtocz w cieście do panierowania i smaż na głębokim tłuszczu do momentu aż ryba będzie miała złocisty kolor.


3

Przygotuj ryż – do gotującej wody włóż 2 woreczki ryżu i gotuj ok. 15-20 min.


4

Usmażoną rybę wyjmij i dokładnie odsącz z tłuszczu. W międzyczasie na tłuszczu na którym była smażona ryba usmaż czerwoną paprykę pociętą w plasterki o dł ok. 2,5cm. Usmażoną paprykę zdejmij z patelni.


5

Na czystej patelni podgrzej sos słodko-kwaśny. Następnie dodaj do sosu smażoną rybę oraz czerwoną paprykę całość delikatnie mieszając.


6

Wyłóż ryż i na niego rybę z papryką. Gotowe danie posyp pokrojoną zieloną cebulą.


7

Uwagi i spostrzeżenia

  • Aby było oryginalniej rybę można ułożyć na talerzu w kopczyk.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 01.09.2011

Komentarze

Bardzo lubię pangę i uważam, że to smaczna ryba. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2011-09-29 20:11:54

apetycze

Ostatnio zmieniony: 2011-09-01 21:02:18