Jak zrobić roladę gotowaną?

Bardzo afektowna i prosta rolada gotowana. Nadaje się na obiad, jak również na rozmaite uroczystości bądź kolacyjkę.

  • kura lub duży kurczak (ok.1,5kg), 15dag pieczarek, 1 czerstwa bułka, 1/2 szklanki mleka, 1 łyzka masła, 2 jajka, płaska łyżeczka tartej gałki muszkatołowej, litr rosołu z drobiu, sól, pieprz
1

Z kury zdjąć skórę pozostawiając przy niej filety z piersi i rozłożyć na wilgotnej ściereczce.


2

Bułkę namoczyć w mleku.


3

Oddzielić mięso od kości i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę wraz z bułką.


4

Oczyszczone i umyte pieczarki posiekać, masło ukręcić do białości, dodać żółtka, utrzeć.


5

Zmielone mięso połączyć z grzybami, utartym masłem, gałką muszkatołową, drobno posiekaną natką i sztywno ubitą piana z białek. Wszystko posolić, dodać pieprzu.


6

Masę wyłożyć na skórę, uformować wałek, zawinąć zaszyć nitką, owinąć serwetką, osznurować i włożyć do gorącego rosołu, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 1 godziny.


7

Ugotowaną roladę wystudzić w wywarze, wyjąć, ostrożnie odwinąć z serwetki, wyciągnąć nitkę i ostrym nożem pokroić na plastry.


8

Uwagi i spostrzeżenia

  • Przygotowanie:45minut, Gotowanie: 60minut


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 11.07.2012

Komentarze