Jak zrobić roladę gotowaną?
Bardzo afektowna i prosta rolada gotowana. Nadaje się na obiad, jak również na rozmaite uroczystości bądź kolacyjkę.
- • kura lub duży kurczak (ok.1,5kg), 15dag pieczarek, 1 czerstwa bułka, 1/2 szklanki mleka, 1 łyzka masła, 2 jajka, płaska łyżeczka tartej gałki muszkatołowej, litr rosołu z drobiu, sól, pieprz
Z kury zdjąć skórę pozostawiając przy niej filety z piersi i rozłożyć na wilgotnej ściereczce.
Bułkę namoczyć w mleku.
Oddzielić mięso od kości i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę wraz z bułką.
Oczyszczone i umyte pieczarki posiekać, masło ukręcić do białości, dodać żółtka, utrzeć.
Zmielone mięso połączyć z grzybami, utartym masłem, gałką muszkatołową, drobno posiekaną natką i sztywno ubitą piana z białek. Wszystko posolić, dodać pieprzu.
Masę wyłożyć na skórę, uformować wałek, zawinąć zaszyć nitką, owinąć serwetką, osznurować i włożyć do gorącego rosołu, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 1 godziny.
Ugotowaną roladę wystudzić w wywarze, wyjąć, ostrożnie odwinąć z serwetki, wyciągnąć nitkę i ostrym nożem pokroić na plastry.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Przygotowanie:45minut, Gotowanie: 60minut
Dodaj komentarz