Jak zrobić rogaliki drożdżowe?

Przepis na domowe rogaliki drożdżowe. Można je zrobić z dżemem, powidłami, budyniem, nutellą...

  • ok 4-5 szkl. mąki
  • 10 dag drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 mała śmietana
  • 1 kostka margaryny
  • 2 żółtka
  • 0,5 szkl. mleka
  • nadzienie, np. dżem
1

Drożdże rozpuścić w letnim mleku.


2

Wlać do mąki, margaryny, żółtek, cukru, śmietany.


3

Po wyrobieniu wszystkich składników ciasto włożyć do worka foliowego/reklamówki jednorazowej i zanurzyć w letniej wodzie na ok. 30 min (do momentu aż całe ciasto wypłynie na wierzch).


4

Wyjąć ciasto z worka. Urwać kawałek ciasta, rozwałkować koło i kroić na 8 części.


5

Położyć nadzienie na szerokim końcu ciasta i zawinąć.


6

Rogalik posmarować białkiem i piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 15 min.


7

Uwagi i spostrzeżenia

  • Gotowe rogaliki można przypruszyć cukrem pudrem, polać czekoladą czy też lukrem.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 15.01.2011

Komentarze

bardzo dobre próbowałem:)

Ostatnio zmieniony: 2012-11-11 16:12:06

Super rogaliki takie na przykład do pracy pycha:).

Ostatnio zmieniony: 2011-03-22 21:29:59