Jak zrobić rogaliki drożdżowe?
Przepis na domowe rogaliki drożdżowe. Można je zrobić z dżemem, powidłami, budyniem, nutellą...
- • ok 4-5 szkl. mąki
- • 10 dag drożdży
- • 3 łyżki cukru
- • 1 mała śmietana
- • 1 kostka margaryny
- • 2 żółtka
- • 0,5 szkl. mleka
- • nadzienie, np. dżem
1
Drożdże rozpuścić w letnim mleku.
2
Wlać do mąki, margaryny, żółtek, cukru, śmietany.
3
Po wyrobieniu wszystkich składników ciasto włożyć do worka foliowego/reklamówki jednorazowej i zanurzyć w letniej wodzie na ok. 30 min (do momentu aż całe ciasto wypłynie na wierzch).
4
Wyjąć ciasto z worka. Urwać kawałek ciasta, rozwałkować koło i kroić na 8 części.
5
Położyć nadzienie na szerokim końcu ciasta i zawinąć.
6
Rogalik posmarować białkiem i piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 15 min.
7
Uwagi i spostrzeżenia
- •Gotowe rogaliki można przypruszyć cukrem pudrem, polać czekoladą czy też lukrem.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
bardzo dobre próbowałem:)
Ostatnio zmieniony: 2012-11-11 16:12:06
Super rogaliki takie na przykład do pracy pycha:).
Ostatnio zmieniony: 2011-03-22 21:29:59
Dodaj komentarz