Jak zrobić rewelacyjne ogórki małosolne?
Ogórki małosolne to hit kulinarny, do którego nikogo nie trzeba przekonywać. Trzeba jednak wiedzieć, jak je przygotować, by smakowały wprost rewelacyjnie!
- • 2 kg ogórków, sól, kawałek korzenia chrzanu, kwitnący koper, kilka ząbków czosnku, woda
Kup niewielkie ogórki - na 3 litrowy słój potrzeba ich ok. 2 kg. Do tego świeży korzeń chrzanu, czosnek i koper - koniecznie z kwiatostanami. Porządnie umyj ogórki i koper; chrzan oraz czosnek obierz i umyj.
Słój i nakrętkę umyj i wyparz.
Nakładaj ogórki do słoja - ustawiaj je pionowo i dość ściśle - uważając, by nie uszkodzić ich skórki.
Do słoja wciśnij pokrojony w słupki korzeń chrzanu (im dasz go więcej, tym małosolne będą ostrzejsze w smaku), 3-4 ząbki czosnku i koper. Możesz poeksperymentować ze smakiem i dodać też liście porzeczki albo suszony lub świeży estragon, albo gorczycę.
Przygotuj zalewę: przegotowaną wodę wymieszaj z solą (3 średnio czubate łyżki soli na 2,5 litra wody). Lekko ciepłą zalewą zalej ogórki tak, by żaden z nich nie wystawał ponad powierzchnię płynu. Zakręć słój, odstaw go w ciepłe, ale nie nasłonecznione miejsce. I czekaj - po 2 dniach kiszenia możesz próbować Twoje pyszne małosolne, które z każdym dniem będą bardziej przekiszone.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Uważaj, by ogórki nie były zwiędnięte lub przesuszone - podczas kiszenia zrobią się dziurawe w środku. Dobrze je umyj - inaczej do zakwasu moa przyplątać się bakterie wytwarzające śluzy i obniżyć walory smakowo-estetyczne małosolnych.
• Przeczytaj teraz:
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 15:01:14
Ostatnio zmieniony: 2013-01-31 10:51:02
Ostatnio zmieniony: 2013-01-30 22:50:45
Ostatnio zmieniony: 2013-01-14 19:05:01
Ostatnio zmieniony: 2012-07-13 20:40:01
Ostatnio zmieniony: 2012-07-12 09:09:50
Ostatnio zmieniony: 2012-06-07 17:39:44
Ostatnio zmieniony: 2012-06-07 11:29:39
Ostatnio zmieniony: 2012-06-04 10:28:38
Ostatnio zmieniony: 2011-08-11 14:45:13
Ostatnio zmieniony: 2011-06-09 18:42:29
Ostatnio zmieniony: 2011-05-11 12:35:15
Ostatnio zmieniony: 2010-12-30 16:54:24
Ostatnio zmieniony: 2010-12-06 18:11:46
Ostatnio zmieniony: 2010-08-29 11:55:08
Ostatnio zmieniony: 2010-08-29 11:53:30
Ja osobiście najbardziej preferuje te małe ogóreczki do zakiszenia z tego względu, że stają się najbardziej chrupiące i smaczne :) Niestety czasem to od samych ogórków zależy ich końcowy smak, dlatego jeśli za pierwszym razem Ci nie wyszło, warto spróbować ponownie.
Ostatnio zmieniony: 2010-08-06 21:47:50
Ostatnio zmieniony: 2010-07-12 20:25:29
Ostatnio zmieniony: 2010-07-12 20:22:10
Uwielbiam małosolne, wczoraj jadłam u sąsiadki :-)
Ostatnio zmieniony: 2010-07-09 19:20:06
Dodaj komentarz