Jak zrobić rewelacyjne ogórki kiszone?

Jest takich kilka potraw, które jednoznacznie kojarzą się z kuchnią polską. Zaliczamy do nich między innymi ogórki kiszone. Są smaczne same w sobie oraz stanowią bazę do przygotowania wspaniałej zupy ogórkowej, dodatek do sałatek, a sok z nich jest bezcenny w leczeniu objawów kaca.

  • 1 kg ogórków sredniej wielkości, główka czosnku, 3 kwiatostany kopru, 2 korzenie chrzanu 10 liści dębu, czarnej porzeczki lub wiśni, 4 łyżki soli
1

Zaczynamy od umycia słoików, ogórków, korzenia chrzanu, czosnku, kopru wraz z kwiatostanem (koniecznie) oraz liści dębu, wiśni bądź czarnej porzeczki.


2

Zalewę sporządzamy z wody mineralnej dokładnie wymieszanej z solą. Ja polecam specjalną sól do przetworów ale może też to być sól kamienna gruboziarnista lub sól morska. Na litr wody wsypujemy dwie duże łyżki soli.


3

Na dno słoika (zakładam, że będzie to słoik o pojemności 1 litra) układamy 2 ząbki czosnku, korzeń chrzanu, kwiatostan kopru, 5 liści dębu lub inne(wcześniej wymienione), a następnie ciasno układamy ogórki w pozycji pionowej.


4

Nie używamy żadnych cudownych mieszanek do kiszenia ogórków bo tylko zepsują smak tego cuda. Zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą, zakręcamy słoik i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. W chłodzie ogórki zakiszają się wolniej, przez co są zdecydowanie smaczniejsze.


5

Mój przepis na kiszone ogórki podsunęła mi babcia i szczerze są to najlepsze ogórki jakie jadłem. Świetne do wódki, doskonałe do tatara, dobre o każdej porze dnia i na każdą okazję.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 30.01.2013

Komentarze