Jak zrobić rewelacyjne ogórki kiszone?
Jest takich kilka potraw, które jednoznacznie kojarzą się z kuchnią polską. Zaliczamy do nich między innymi ogórki kiszone. Są smaczne same w sobie oraz stanowią bazę do przygotowania wspaniałej zupy ogórkowej, dodatek do sałatek, a sok z nich jest bezcenny w leczeniu objawów kaca.
- • 1 kg ogórków sredniej wielkości, główka czosnku, 3 kwiatostany kopru, 2 korzenie chrzanu 10 liści dębu, czarnej porzeczki lub wiśni, 4 łyżki soli
Zaczynamy od umycia słoików, ogórków, korzenia chrzanu, czosnku, kopru wraz z kwiatostanem (koniecznie) oraz liści dębu, wiśni bądź czarnej porzeczki.
Zalewę sporządzamy z wody mineralnej dokładnie wymieszanej z solą. Ja polecam specjalną sól do przetworów ale może też to być sól kamienna gruboziarnista lub sól morska. Na litr wody wsypujemy dwie duże łyżki soli.
Na dno słoika (zakładam, że będzie to słoik o pojemności 1 litra) układamy 2 ząbki czosnku, korzeń chrzanu, kwiatostan kopru, 5 liści dębu lub inne(wcześniej wymienione), a następnie ciasno układamy ogórki w pozycji pionowej.
Nie używamy żadnych cudownych mieszanek do kiszenia ogórków bo tylko zepsują smak tego cuda. Zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą, zakręcamy słoik i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. W chłodzie ogórki zakiszają się wolniej, przez co są zdecydowanie smaczniejsze.
Mój przepis na kiszone ogórki podsunęła mi babcia i szczerze są to najlepsze ogórki jakie jadłem. Świetne do wódki, doskonałe do tatara, dobre o każdej porze dnia i na każdą okazję.
Dodaj komentarz