Jak zrobić pyszny żurek Wielkanocny?
W Wielkanoc podstawą świątecznego obiadu jest żurek.
Składniki na 6 osób:
- 30 dag wędzonego boczku
- kość wędzona
- 6 białych kiełbas
- 6 jajek
- 15 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 4 ziemniaki
- majeranek
- 2 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 5 kulek pieprzu
- sól
- pieprz
- 0,5 l zakwasu na żur
- opcjonalnie: woda z gotowanej do śniadania kiełbasy
Grzyby myjemy i moczymy w wodzie na około 2 godziny. Następnie kroimy je w paski.
Połowę boczku i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni aż cebula się zeszkli.
Jeśli robiliśmy do śniadania białą kiełbasę wg mojego przepisu http://www.zaradni.pl/porada/6383,jak_przygotowac_wysmienita_biala_kielbase_na_wielkanoc
mamy już ugotowaną kiełbasę i aromatyczną wodę na pyszny żurek.
Wkładamy do dużego garnka kość oraz boczek, przysmażoną cebulkę z boczkiem, oraz grzyby razem z wodą w której się moczyły.
Dodajemy umyte i obrane warzywa (bez ziemniaków), oraz przyprawy (bez majeranku) i zalewamy wodą.
Gotujemy na wolnym ogniu około godzinę, a następnie dodajemy majeranek, surową białą kiełbasę, oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy jeszcze 20 minut. Dolewamy zakwas, zagotowujemy.
Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-01-30 08:58:39
Ostatnio zmieniony: 2012-10-16 11:55:47
Ostatnio zmieniony: 2012-02-04 14:15:12
Ostatnio zmieniony: 2011-04-27 13:01:19
Ostatnio zmieniony: 2011-04-08 18:40:31
http://www.zaradni.pl/porada/6382,jak_wykonac_pisanki_na_wielkanoc
Ostatnio zmieniony: 2011-04-07 16:09:30
Ostatnio zmieniony: 2011-04-06 19:32:04
Dodaj komentarz