Jak zrobić pyszny tort orzechowy z masą kakaową?
Przepis na pyszny torcik orzechowy z czekoladową masą z kawową nutą. Zawsze się udaje i szybko znika.
- • Składniki na biszkopt:
- • 1 szklanka mąki
- • 2 szklanki cukru
- • 12 białek
- • 12 białek
- • Składniki na masę:
- • 25 dag masła lub margaryny
- • 3 jajka
- • 20 dag cukru
- • cukier waniliowy
- • 5 dag kakao
- • 1/8 litra mleka
- • kieliszek spirytusu
- • kieliszek mocnej kawy
- • Do ozdobienia ciasta mogą być: wiórki kokosowe, czekolada, bakalie, orzechy itp.
Białka ubijamy na sztywno, powoli dodając cukier. Gdy piana będzie już lśniąca i gładka, dodajemy zmielone orzechy. Mieszamy, uważając, aby piana nie opadła. Zmielone orzechy możemy podprażyć na suchej patelni- wydobędzie to z nich intensywniejszy smak. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Bardzo dokładnie mieszamy. Gotową masę na biszkopt wylewamy do tortownicy ( średnica 24cm) i pieczemy do zrumienienia (około 45 minut) w temperaturze 180 stopni.
Przygotowujemy masę czekoladową. Kakao mieszamy z mlekiem i gotujemy ciągle mieszając, aż masa będzie gęsta. Jajka ubijamy na parze z cukrem na pulchną masę. Gdy masa będzie już gęsta studzimy w zimnej wodzie, stale ubijając. Masło ucieramy trzepaczką rózgową, łączymy z masą jajeczną, dodajemy cukier waniliowy, spirytus i kieliszek mocnej kawy. Wszystko razem ucieramy.
Upieczony biszkopt orzechowy studzimy i przekrawamy na pół. Przekładamy masą, smarujemy też górę i boki torcika.Wkładamy do lodówki, aby masa stężała. Dowolnie ozdabiamy. Ja akurat użyłam wiórek kokosowych.
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-06-23 22:51:39
Ostatnio zmieniony: 2013-04-13 16:46:23
Ostatnio zmieniony: 2013-03-17 14:23:01
pozdrawiam :))
Ostatnio zmieniony: 2013-03-14 21:18:31
Ostatnio zmieniony: 2013-03-08 19:22:47
Dodaj komentarz