Jak zrobić pyszny tort orzechowy z masą kakaową?

Przepis na pyszny torcik orzechowy z czekoladową masą z kawową nutą. Zawsze się udaje i szybko znika.

  • Składniki na biszkopt:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 12 białek
  • 12 białek
  • Składniki na masę:
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 20 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 dag kakao
  • 1/8 litra mleka
  • kieliszek spirytusu
  • kieliszek mocnej kawy
  • Do ozdobienia ciasta mogą być: wiórki kokosowe, czekolada, bakalie, orzechy itp.
1
Masa na biszkopt orzechowy Masa na biszkopt orzechowy

Białka ubijamy na sztywno, powoli dodając cukier. Gdy piana będzie już lśniąca i gładka, dodajemy zmielone orzechy. Mieszamy, uważając, aby piana nie opadła. Zmielone orzechy możemy podprażyć na suchej patelni- wydobędzie to z nich intensywniejszy smak. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Bardzo dokładnie mieszamy. Gotową masę na biszkopt wylewamy do tortownicy ( średnica 24cm) i pieczemy do zrumienienia (około 45 minut) w temperaturze 180 stopni.


2
Upieczony bikopt orzechowy Upieczony bikopt orzechowy

Przygotowujemy masę czekoladową. Kakao mieszamy z mlekiem i gotujemy ciągle mieszając, aż masa będzie gęsta. Jajka ubijamy na parze z cukrem na pulchną masę. Gdy masa będzie już gęsta studzimy w zimnej wodzie, stale ubijając. Masło ucieramy trzepaczką rózgową, łączymy z masą jajeczną, dodajemy cukier waniliowy, spirytus i kieliszek mocnej kawy. Wszystko razem ucieramy.


3
Placki przekrawamy i smarujemy masą. Placki przekrawamy i smarujemy masą.

Upieczony biszkopt orzechowy studzimy i przekrawamy na pół. Przekładamy masą, smarujemy też górę i boki torcika.Wkładamy do lodówki, aby masa stężała. Dowolnie ozdabiamy. Ja akurat użyłam wiórek kokosowych.


Galeria

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 03.03.2013

Komentarze

Aż chce się zjeść :)

Ostatnio zmieniony: 2013-06-23 22:51:39

ciekawy przepis

Ostatnio zmieniony: 2013-04-13 16:46:23

Ummm pychotka...:)

Ostatnio zmieniony: 2013-03-17 14:23:01

niedrogi przepis, łatwe wykonanie, na pewno z niego skorzystam :)
pozdrawiam :))

Ostatnio zmieniony: 2013-03-14 21:18:31

super

Ostatnio zmieniony: 2013-03-08 19:22:47