Jak zrobić pyszny sos do makaronu na szybko?
Sos słodko-kwaśny, pomidorowy z kiełbasą i groszkiem. Brzmi dziwnie, ale jest bardzo smaczny i łatwy do przygotowania. Może o tym świadczyć choćby to, że kojarzy mi się z obiadami robionymi przez tatę i pierwszym ugotowanym przeze mnie - musiał być prosty.
- • Składniki na sos z kroku 1., makaron, patelnia, garnek, nóż, talerze i łyżki
Składniki na sos:
*2 szklanki wody
*kiełbasa (używam śląskiej, zwyczajnej itp.)
*koncentrat pomidorowy (mała puszka lub pół słoiczka)
*śmietana (do zabielenia ilość wg uznania)
*groszek konserwowy (razem z płynem)
*łyżeczka cukru
*kostka rosołowa (np. warzywna)
*sól, pieprz, słodka papryka (choć ostra też może być) i inne przyprawy wedle uznania
Kiełbasę pokroić w plasterki, półplasterki lub kostkę i usmażyć na patelni. Jeżeli mamy dobrą patelnię i tłustawą kiełbasę, nie musimy dodawać oleju.
Do garnka nalewamy wodę, dodajemy kostkę rosołową i łyżeczkę cukru. Gotujemy.
Podsmażoną kiełbasę dodajemy do gotującej wody z kostką i cukrem.
Po kilku minutach dodajemy koncentrat. Gdy się zagotuje zaprawiamy śmietaną.
Po kilku minutach dodajemy groszek konserwowy (całą zawartość puszki, nie odsączamy). Doprawiamy pieprzem, solą i papryką.
Gotujemy jeszcze chwilę. Gotowy sos nakładamy na ugotowany makaron. Możemy użyć dowolnego makaronu, ale polecam świderki, rurki lub muszelki. Najwygodniej jeść sos łyżką :) Smacznego!
Uwagi i spostrzeżenia
- •Warto wstawić makaron, gdy zaczniemy robić sos, bo czas przygotowania jest podobny. Porcja wystarczy na sycący obiad dla 3-4 osób.
• Przeczytaj teraz:
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2011-08-24 22:46:26
Ostatnio zmieniony: 2010-10-26 19:01:28
Ostatnio zmieniony: 2010-09-04 21:37:58
Ostatnio zmieniony: 2010-09-04 20:17:22
Dodaj komentarz