Jak zrobić pyszny sos do makaronu na szybko?

Sos słodko-kwaśny, pomidorowy z kiełbasą i groszkiem. Brzmi dziwnie, ale jest bardzo smaczny i łatwy do przygotowania. Może o tym świadczyć choćby to, że kojarzy mi się z obiadami robionymi przez tatę i pierwszym ugotowanym przeze mnie - musiał być prosty.

  • Składniki na sos z kroku 1., makaron, patelnia, garnek, nóż, talerze i łyżki
1
składniki na sos pomidorowy składniki na sos pomidorowy

Składniki na sos:
*2 szklanki wody
*kiełbasa (używam śląskiej, zwyczajnej itp.)
*koncentrat pomidorowy (mała puszka lub pół słoiczka)
*śmietana (do zabielenia ilość wg uznania)
*groszek konserwowy (razem z płynem)
*łyżeczka cukru
*kostka rosołowa (np. warzywna)
*sól, pieprz, słodka papryka (choć ostra też może być) i inne przyprawy wedle uznania


2
Podsmażamy pokrojoną kiełbasę Podsmażamy pokrojoną kiełbasę

Kiełbasę pokroić w plasterki, półplasterki lub kostkę i usmażyć na patelni. Jeżeli mamy dobrą patelnię i tłustawą kiełbasę, nie musimy dodawać oleju.


3

Do garnka nalewamy wodę, dodajemy kostkę rosołową i łyżeczkę cukru. Gotujemy.


4
Łączymy składniki Łączymy składniki

Podsmażoną kiełbasę dodajemy do gotującej wody z kostką i cukrem.


5
Dodajemy koncentrat, potem śmietanę Dodajemy koncentrat, potem śmietanę

Po kilku minutach dodajemy koncentrat. Gdy się zagotuje zaprawiamy śmietaną.


6
Wsypujemy groszek do sosu i przyprawiamy Wsypujemy groszek do sosu i przyprawiamy

Po kilku minutach dodajemy groszek konserwowy (całą zawartość puszki, nie odsączamy). Doprawiamy pieprzem, solą i papryką.


7

Gotujemy jeszcze chwilę. Gotowy sos nakładamy na ugotowany makaron. Możemy użyć dowolnego makaronu, ale polecam świderki, rurki lub muszelki. Najwygodniej jeść sos łyżką :) Smacznego!


8

Uwagi i spostrzeżenia

  • Warto wstawić makaron, gdy zaczniemy robić sos, bo czas przygotowania jest podobny. Porcja wystarczy na sycący obiad dla 3-4 osób.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 04.09.2010

Komentarze

Wygląda przepysznie z tym groszkiem. :-)

Ostatnio zmieniony: 2011-08-24 22:46:26

Świetny przepis.

Ostatnio zmieniony: 2010-10-26 19:01:28

To spróbuj z kiełbasą, zawsze inny smak :) W sumie można z nim kombinować, sama mam już chyba kilkanaście wersji zależnie od dodatków, ale ta konkretna jest wyjątkowa, bo pierwsza. Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2010-09-04 21:37:58

Hehe, ja robię identyczny tylko że z parówkami;)

Ostatnio zmieniony: 2010-09-04 20:17:22