Jak zrobić pyszny sok marchwiowo - jabłkowy?
Każdy, kto choć raz spróbował świeżo wyciskanego soku z warzyw, lub owoców, wie doskonale, czym różnią się od tych z kartonika. Nie muszę więc szczególnie namawiać do picia codziennej porcji witamin, przygotowanych własnoręcznie. Jednym z moich ulubionych soków jest sok z marchwi i jabłek. O ile marchew mamy cały rok, dobre na sok jabłka są tylko na początku jesieni. Później sukcesywnie tracą sok i do wyciskania nie bardzo się nadają. Zacznijmy więc od zawekowania soku w słoikach.
- • jabłka - najlepiej słodkie, soczyste
- • marchew
- • cytryna
- • cukier lub miód
- • sokowirówka

Nie podam ilości składników, ponieważ każdy robi tyle przetworów, na ile ma ochotę. Jabłka dokładnie myjemy i usuwamy ogonki. W zależności od wymagań naszej sokowirówki – obieramy je, lub nie. Kroimy na części. Przepuszczamy przez sokowirówkę, do każdej porcji soku dodając odrobinę soku z cytryny. Zapobiegnie on odbarwianiu soku.

Wyciśnięty sok podgrzewamy, odszumowując i dodając cukier (lub miód) – w ilości 2 łyżki na litr soku. Cukier jest doskonałym konserwantem, zapobiegnie zepsuciu i pozwoli utrzymać sok, przez kilka miesięcy.

Gorący (nie zagotowany) sok, przelewamy do słoików lub butelek i pasteryzujemy. Odstawiamy słoiki do góry dnem, aż się dobrze zamkną. Tak przygotowany sok, przetrzymujemy w ciemnym, chłodnym miejscu

Kiedy mamy ochotę na sok marchwiowo – jabłkowy, wyciągamy zapasy. Marchew obieramy i kroimy na drobniejsze kawałki. Na parę minut zanurzamy w wodzie z sokiem cytrynowym. Przepuszczamy przez sokowirówkę. Mieszamy z sokiem jabłkowym w stosunku 2 /1 – wtedy sok ma wspaniały marchwiowy smak z domieszką jabłkowego aromatu. Tak jak do większości tego typu napojów, możemy dodać odrobinę mięty.
Codzienna porcja pysznego soku, zapewni nam nie tylko zdrowy wygląd, ale również znacząco wpłynie na siły witalne, doda energii i poprawi samopoczucie.
• Przeczytaj teraz:
Galeria

Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2011-01-04 21:53:36
Dodaj komentarz