Jak zrobić pyszny mus jabłkowy?
Zbliża się jesień. To pora, gdy przygotowujemy przetwory na zimę. Dziś proponuję Ci pyszny, delikatny i bardzo smaczny mus jabłkowy z nutą cytryny. Jego konsystencja zachwyci największego nawet niejadka. Doskonale sprawdza się jako wypełnienie szarlotki, nadzienie do naleśników, jako dodatek do makaronu...ale czasem trudno mu się oprzeć ...tak trudno, że wyjada się łyżką pół słoiczka. Polecam go również dla dzieci. Jest o wiele lepszy niż sklepowe słoiczki.
- • Składniki:
- • - 2 kg jabłek
- • - 0,5 kg cukru trzcinowego
- • - 0,5 szklanki soku jabłkowego (ewentualnie wody)
- • - 2 cytryny
Jabłka starannie obierz. Następnie pokrój je na kawałki.
Cytrynki wyszoruj szczoteczką,sparz i obierz ze skórki. Dokładnie wyciśnij z nich sok. Skórkę zaś zetrzyj na tarce.
Do dużego i szerokiego garnka wlej sok jabłkowy ( gdy akurat go nie posiadasz możesz użyć zwykłej wody ), następnie wrzuć pokrojone jabłka. Wszystko gotuj na wolnym ogniu, często mieszając.
Gdy jabłka już się nieco rozpadną zmiksuj je za pomocą blendera na gładki mus. Do musu dodaj cukier i znowu gotuj całość na małym ogniu.
Kiedy cukier już się rozpuści i połączy z musem dodaj sok z cytryn oraz nieco skórki.
Ostatnim krokiem jest pasteryzacja. Gorący mus przelewamy do czystych, wyparzonych słoików, szczelnie je zamykamy i poddajemy procesowi pasteryzacji przez około 10 minut.
Uwagi i spostrzeżenia
- •
- •Ilość robionego musu można dowolnie zwiększać proporcjonalnie zwiększając ilość składników.
Dodaj komentarz