Jak zrobić pyszny ajerkoniak?

Proponuję zrobienie samemu ajerkoniaku. W sam raz na nadchodzące długie zimowe wieczory :) Niewielkim kosztem i nakładem pracy można zrobić fajny alkohol.

  • 12 żółtek
  • 0,5 l spirytusu
  • 3 szklanki cukru
  • 2 paczki cukru waniliowego
  • 3 puszki mleka w puszce niesłodzonego
1

Utrzyj żółtka, cukier i cukier waniliowy aż do jednolitej masy (najlepiej w malakserze).


2

Następnie mieszając dodawaj mleko skondensowane. Po dodaniu mleka stopniowo dolewaj spirytus ciągle mieszając.


3

Tak wymieszane składniki wstaw na 24 godziny do lodówki.


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • Mleka w puszkach nie gotujemy.



- Z całości uzyskujemy ok 2,5 litra.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 28.10.2011

Komentarze

Stary, dobry ajerkoniak nie wychodzi z mody :)

Ostatnio zmieniony: 2011-11-11 08:14:09