Jak zrobić pysznego grzańca ?
Lato się nam kończy i robi się coraz chłodniej. Już niedługo będziemy musieli przeprosić się z cieplejszą kurtką i rękawiczkami, a oczekiwanie na przystanku przyprawi nas o dygotki. Dobrze więc zatem poznać wspaniały sposób na rozgrzewkę i poprawę humoru – grzanie piwo korzenne. Doskonałe po długim, jesiennym spacerze, cudownie odprężające i rozgrzewające wieczorem.
- • litr piwa jasnego
- • 4 łyżki miodu, zamiast miodu może być sok malinowy
- • kardamon
- • goździki
- • gałka muszkatołowa
- • kora cynamonowa
Piwo podgrzewamy w rondelku, na bardzo małym gazie. Nie doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy cztery łyżki miodu i dalej podgrzewamy, aż miód się dokładnie rozpuści
Dodajemy przyprawy, cynamon, szczyptę gałki muszkatołowej, 4-5 ziaren kardamonu, 4-5 goździków i jeszcze chwilkę podgrzewamy, aż piwo nabierze korzennego aromatu.
Podajemy napój odcedzony, lub z przyprawami. Zamiast miodu, możemy użyć soku malinowego.
Delektujemy się gorącym, korzennym napojem do woli. Doskonale rozgrzeje, wprawi nas w znakomity nastrój i zapewni zdrowy, mocny sen.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Podgrzany alkohol szybciej uderza do głowy - uważajmy, żeby nie przesadzić :)
• Przeczytaj teraz:
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-12-05 21:27:43
Ostatnio zmieniony: 2011-01-14 17:35:21
Grzaniec doskonały na zimowe wieczory:)
Ostatnio zmieniony: 2010-12-27 14:03:35
Ostatnio zmieniony: 2010-12-15 12:16:53
Ostatnio zmieniony: 2010-12-06 22:00:14
Ostatnio zmieniony: 2010-09-23 13:09:22
Dodaj komentarz