Jak zrobić pysznego grzańca ?

Lato się nam kończy i robi się coraz chłodniej. Już niedługo będziemy musieli przeprosić się z cieplejszą kurtką i rękawiczkami, a oczekiwanie na przystanku przyprawi nas o dygotki. Dobrze więc zatem poznać wspaniały sposób na rozgrzewkę i poprawę humoru – grzanie piwo korzenne. Doskonałe po długim, jesiennym spacerze, cudownie odprężające i rozgrzewające wieczorem.

  • litr piwa jasnego
  • 4 łyżki miodu, zamiast miodu może być sok malinowy
  • kardamon
  • goździki
  • gałka muszkatołowa
  • kora cynamonowa
1

Piwo podgrzewamy w rondelku, na bardzo małym gazie. Nie doprowadzamy do wrzenia.


2

Dodajemy cztery łyżki miodu i dalej podgrzewamy, aż miód się dokładnie rozpuści


3

Dodajemy przyprawy, cynamon, szczyptę gałki muszkatołowej, 4-5 ziaren kardamonu, 4-5 goździków i jeszcze chwilkę podgrzewamy, aż piwo nabierze korzennego aromatu.


4

Podajemy napój odcedzony, lub z przyprawami. Zamiast miodu, możemy użyć soku malinowego.


5

Delektujemy się gorącym, korzennym napojem do woli. Doskonale rozgrzeje, wprawi nas w znakomity nastrój i zapewni zdrowy, mocny sen.


6

Uwagi i spostrzeżenia

  • Podgrzany alkohol szybciej uderza do głowy - uważajmy, żeby nie przesadzić :)


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 10.09.2009

Komentarze

Muszę spróbować z miodem. Musi być naprawdę dobre.

Ostatnio zmieniony: 2012-12-05 21:27:43

Pyszny grzaniec. Robię go podobnie tylko, że jeszcze na koniec do kufelka wrzucam kawałek pomarańczy. Pychotka -:)

Ostatnio zmieniony: 2011-01-14 17:35:21

Czasami łatwiej jest zastosować gotowe przyprawy do grzańca, których pełno teraz w sklepach. Smaki mają przeróżne (imbirowe, malinowe etc) i wcale nie trzeba jednego opakowania wsypywać na 0,5l piwa (jak zalecają na opakowaniach).
Grzaniec doskonały na zimowe wieczory:)

Ostatnio zmieniony: 2010-12-27 14:03:35

Brzmi zachęcająco i smacznie oczywiście ;) A jeszcze dodać do tego dobry sen...;)

Ostatnio zmieniony: 2010-12-15 12:16:53

Wszystko to dodaję, ale do wina. Też pycha. Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2010-12-06 22:00:14

Ja bym dodała jeszcze imbiru.

Ostatnio zmieniony: 2010-09-23 13:09:22