Jak zrobić pyszne żeberka duszone z kapustą kiszoną?

Łatwy przepis na pyszne żeberka duszone w piekarniku z kapustą kiszoną. Delikatne, mięciutkie i aromatyczne - danie, którym wszyscy się zajadamy w domu.

  • 0,8kg żeberek; 0,5-0,6 kg kapusty kiszonej; 3-4 łyżki maki pszennej; 2 cebule; 3 ząbki czosnku; przyprawy: łyżka kminku, łyżka majeranku, 2 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka ostrej papryki, przyprawa uniwersalna (typu podrawka), pieprz - oliwa do smażenia
1

Przygotuj składniki:
- 0,8kg żeberek (proponuje unikać mostka, gdyż ma za mało mięsa a za dużo chrząstek)
- 0,5-0,6 kg kapusty kiszonej
- 3-4 łyżki maki pszennej
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- przyprawy: łyżka kminku, łyżka majeranku, 2 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka ostrej papryki, przyprawa uniwersalna (typu podrawka), pieprz
- oliwa do smażenia


2

Żeberka pokrój na porcje a czosnek rozetrzyj. Następnie żeberka natrzyj czosnkiem, majerankiem, podrawką, kminkiem, ostrą papryka i pieprzem. Wstaw owinięte folią na kilkanaście godzin do lodówki (im dłużej tym lepiej).


3

Po wyjęciu z lodówki obtocz żeberka w mące i usmaż na rumiany kolor. Przełóż do naczynia żaroodpornego (wraz z tłuszczem, który zostanie na patelni). Pokrój cebulę na talarki i rozłóż ja na żeberkach.
Następnie wrzuć do naczynia połamane liście laurowe oraz ziele angielskie. Na sam koniec rozłóż, równomiernie, na żeberkach, kapustę kiszoną. Całość zalej ok. 1-1,5 l. wody. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.


4

Wstaw naczynie z żeberkami do rozgrzanego piekarnika i duś ok. 90-120 minut (można po 90 minutach sprawdzić widelcem czy żeberka są miękkie albo po prostu poczekać 120 minut - najwyżej będą bardzo się rozlatywały, ale nie utracą swojego smaku). Ważne, by co jakiś czas zaglądać i jeśli będzie taka potrzeba - uzupełnić wodę w naczyniu, by nie przypalić potrawy. Smakują równie dobrze z ziemniakami, co z chlebem. Smacznego!


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Żeberka smaż na ostrym ogniu, a duś w piekarniku pod przykryciem.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 17.02.2013

Komentarze

ok.:-)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 12:09:36

Wierz mi - takie jest :)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-22 21:27:41

zapowiada się smacznie ;)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-22 19:15:13

super

Ostatnio zmieniony: 2013-02-21 21:43:04