Jak zrobić pyszne i chrupiące mięsne paluszki?
Gdy planujesz jakąś imprezę warto zaskoczyć gości ciekawymi pomysłami na przekąski. Te mięsne paluszki to fantastyczna propozycja. Można je jeść na zimno ozdobione żółtym serem. Są bardzo smaczne, lekkie, zaskakujące i przede wszystkim - proste w wykonaniu.
- • Składniki:
- • 2 piersi kurczaka
- • mąka
- • 1 opakowanie przyprawy do gyrosa
- • duży kefir
- • duża paczka słonych krakersów
- • kilka plasterków sera żółtego
- • 2 jajka
- • olej do smażenia
- • wykałaczki do przymocowania serka
- • pieprz
- • sól
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w cienkie paski. Kawałki takie rozbijamy delikatnie tłuczkiem i obsypujemy przyprawą do gyrosa i pieprzem. Do naczynia wlewamy kefir, lekko go solimy i wkładamy do niego przyprawione mięso, przykrywamy je i wkładamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyjmujemy mięso z sosu, w którym to się ono macerowało. Krakersy kruszymy bardzo drobno (dobrym sposobem jest włożenie ich do woreczka i potłuczenie wałkiem lub tłuczkiem).
Przygotowujemy 3 talerze: do jednego dajemy mąkę, do drugiego jajka roztrzepane widelcem, a do trzeciego pokruszone krakersy. I panierujemy w następującej kolejności: najpierw kawałki mięsa wkładamy do mąki, następnie zanurzamy w jajku, a na końcu w krakersach.
Stawiamy patelnię na średnim ogniu, wlewamy sporo oleju, rozgrzewamy go, a następnie smażymy kawałki mięsa na złoty kolor (około 3-4 minuty) z każdej strony (tak naprawdę po prostu należy je usmażyć -mięso jest dosyć kruche i smaży się szybko). Ciepłe mięso dekorujemy trójkącikami z żółtego sera, które przymocowujemy za pomocą wykałaczki.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Panierkę z krakersów można wzbogacić sezamem.
- •Krakersy można też zastąpić płatkami śniadaniowymi kukurydzianymi.
- •Gdy usmażymy paluszki warto je odsączyć z nadmiaru tłuszczu np. układając je na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. kuchennymi
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 18:34:28
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 18:33:43
Ostatnio zmieniony: 2013-02-11 17:41:46
Ostatnio zmieniony: 2012-10-25 12:26:34
Ostatnio zmieniony: 2012-07-03 09:32:44
Ostatnio zmieniony: 2011-10-05 22:31:42
Ostatnio zmieniony: 2011-09-19 22:45:21
Ostatnio zmieniony: 2011-07-29 13:20:55
Ostatnio zmieniony: 2011-03-03 21:17:00
Polecam:)
Ostatnio zmieniony: 2011-02-28 11:22:02
Ostatnio zmieniony: 2011-02-27 11:20:45
Ostatnio zmieniony: 2011-02-26 22:50:22
Dodaj komentarz